Fabrikken, som ligger på Fosser, skulle vært i gang for et år siden. Koronaepidemien stakk kjepper i hjulene for planene. Den store maskinen, som er bestilt fra Kina, er svært forsinket. Transporten har dessuten blitt mange hundre tusen kroner dyrere.

– Sist jeg sjekket, befant maskinen seg på et skip som nettopp passerte Suez-kanalen, sier Kenneth.

Han og Monika følger ferden omtrent minutt for minutt.

– 16. januar legger de til kai i Drammen, og så lastes maskinen opp og kjøres hit ut til Fosser. Vi har alliert oss med teknisk personale som blir med på monteringa, og vi får veiledning fra ingeniørene i Kina underveis. I februar skal vi være i gang med produksjonen, sier Kenneth begeistret.

Forretningsideen er å resirkulere papp og papir, og så produsere eggekartonger. Paret har gitt bedriften navnet Sekulum AS.

– Kundene er eggepakkerier og eggprodusenter. Den nordligste befinner seg i Vesterålen.

Satser alt

Både Kenneth og Monika har sagt opp jobbene sine for å satse alt på sin nye fabrikk.

– I utgangspunktet hadde vi tenkt på det som en hobbybedrift, der vi skulle produsere i helger og ferier, men responsen fra kunder ble så stor at vi har satset alt. Heldigvis var Høland og Setskog Sparebank behjelpelige med et startlån. Vi hadde et møte med dem der vi presenterte planene. De var veldig hyggelige, og hadde trua på oss, sier Kenneth fornøyd.

Lokal støtte

I et innlegg på Facebookgruppa Vi i Aurskog-Høland inviterte gründerparet lokale bedrifter til å levere papp og papir til den nye fabrikken.

Responsen lot ikke vente på seg.

Rema 1000 på Løken meldte fra at de hadde mye papp og papir de gjerne vil bli kvitt. Farmatek på Bjørkelangen og Esso Løken likeså. HangOver Bar på Bjørkelangen meldte også om at de har en del, bare de åpner igjen.

– Jeg ble positivt overraska over engasjementet. Vi har også blitt kontakta personlig av flere, poengterer Kenneth Aalberg, som understreker at «søppel for dem er verdipapir for oss».