– Fokuser på livet, ikke kun sykdommen

TIL HEMNES: Overlege Are Normann fra Lovisenberg Hospits besøker klubbhuset på Bråtevangen mandag kveld.

TIL HEMNES: Overlege Are Normann fra Lovisenberg Hospits besøker klubbhuset på Bråtevangen mandag kveld.

Duket for kreftkafé i klubbhuset.

DEL

Mandag er det duket for kreftkafeen Veien videre i klubbhuset på Bråtevangen på Hemnes igjen, denne gangen på kveldstid.

Overlege Are Normann fra Lovisenberg Hospits kommer og skal snakke om temaet Leve med kreften.

– Temaet er veldig bredt. Stadig flere overlever sin kreftsydom, veldig mange lever lenge med den og kreft er nå også hyppigste dødsårsak, så veldig mange av oss blir affisert av kreft både som pasient og ikke minst som pårørende. Jeg er opptatt av at vi alle må forholde oss til kreft på en eller annen måte. Jeg jobber med de som er uhelbredelig syke og ser at de som klarer å forholde seg til det faktum at de har sykdommen, klarer seg bedre enn de som ikke klarer det. Det vil si at de klarer i mine erfaring mye mer å LEVE til de dør og derfor ha fokus på livet og ikke bare på sykdommen, sier Normann.

Kreftkafeen Veien videre ble startet opp i 2016, og har vært godt besøkt hele veien.

– Lever med kreft, men dør ikke av den

– En del dør med kreft og ikke av den. Ved den siste offisielle tellinga, viste det seg at det bodde rundt 900 overlevere av kreft i Aurskog-Høland, og det er å anta at tallet er like høyt i dag. Det blir i snitt registrert rundt 120 tilfeller hvert år i Aurskog-Høland, ifølge kreftregisteret. De pårørende har stadig større behov for informasjon rundt de som får sykdommen. Tidene endrer seg, og denne kvelden bør det være litt av hvert å plukke opp for noen enhver, de fleste blir berørt, dessverre. Denne kvelden er åpen for alle, sier kreftkoordinator Gro-Mette Hoffsbakken i Aurskog-Høland kommune.

En av initiativtakerne til Veien videre, Eva Melby, mener kvelden spesielt bør være interessant for helsepersonell.

– De fleste som jobber innen helse i Aurskog-Høland, som totalt teller ganske mange, blir berørt av sykdommen. Norman er en veldig god formidler og kunnskapsrik. Vel møtt, sier Melby.

Kvelden åpnes for øvrig med musikalsk innslag ved Laila Løvbråten.


Artikkeltags