Gå til sidens hovedinnhold

Hans Rasmus Astrup er død

Sovnet stille inn, 82 år gammel

Den kjente kunstsamleren, bedriftslederen og tidligere milliardæren Hans Rasmus Astrup fra Gan er død.

Han sovnet stille inn natt til 23. april, nøyaktig én måned etter at han fylte 82 år.

I en pressemelding fra Astrup Fearnley Museet heter det:

«Det er med stor sorg vi har mottatt meddelelsen om Hans Rasmus Astrups bortgang. Han sovnet stille inn natt til 23. april, 82 år gammel.

Med sitt unike engasjement for samtidskunsten og filantropiske ønske om å dele denne begeistringen med flere, har Hans Rasmus Astrup satt tydelige spor både i det norske og internasjonale kunstfeltet.»

– Hans Rasmus Astrup var modig, visjonær og hadde et skarpt øye. Men han var også en varm og generøs person med mye humor. Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys. I forgrunnen satte han alltid kunsten og kunstnerne. Hans forhold til kunst var preget av engasjement, nysgjerrighet og lidenskap. Gjennom kunsten fant han inspirasjon og mening. Han har uttalt at «det er viktig at kunsten ikke blir lukket inne, den må vises og oppleves. Vi må lære av den. Hans Rasmus vil bli dypt savnet. Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier direktør Solveig Øvstebø for Astrup Fearnley Museet.

Fjerde generasjon

Hans Rasmus Astrup var utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo og i 1972 tok han, som fjerde generasjon, over ledelsen av familiens skipsmeglerfirma Fearnley & Egers Befragtningsforretning (senere Fearnleys A/S) som ble etablert i 1896.

Astrup kom fra en familie som hadde en lang tradisjon med å samle på kunst, og selv ervervet han sine første kunstverker mens han bodde i New York på 1960-tallet. Han rettet tidlig sin interesse mot den internasjonale samtidskunstens mest innovative kunstneriske stemmer og bygget etter hvert opp en betydelig samling. På slutten av 1980-tallet startet han planene med å opprette et museum med utgangspunkt i samlingen og den 9. oktober 1993 åpnet Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst dørene i Dronningens gate 4 i Kvadraturen, heter det videre i pressemeldingen.

Astrup var i mange år tidligere Fet kommune, Romerikes og en av Norges rikeste mann.

I 2013 opprettet han den ideelle Stiftelsen Hans Rasmus Astrup, hvis eneste formål er å sørge for fremtidig drift av museet og utvikling av samlingen. Han donerte i det følgende all sin kapital og sine eiendeler til denne stiftelsen.

«Gjennom sin virksomhet som kunstsamler har Hans Rasmus Astrup hatt en dyptgående betydning, ikke bare for de mange enkeltkunstnerne han trofast har fulgt gjennom deres karriere, men også for det norske kunstfeltet generelt. Mer enn å huse en privat samling, skapte han med Astrup Fearnley Museet en institusjon som spilte en sentral rolle i utviklingen, interessen og kunnskapen om samtidskunst i Norge», heter det i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken