– Nå er jeg bare veldig stolt. Jeg kjente adrenalinet bruse da jeg sto der og bukket til dommerne, men jeg klarte å holde fokuset. Jeg klarte å komme inn i boblen og lot meg ikke distrahere.

Lørdag gikk NM i Karate av stabelen i Skedsmohallen. Der leverte Hans-Nikolai Hammeren fra Sørumsand veldig bra i de individuelle øvelsene i kata (mønster, journ.anm.).

– To av mine favorittøvelser: Neseishi og chinto sto på agendaen. På sistnevnte øvelse tok jeg personlig rekord med 22,02 poeng, sier Hammeren til Indre Akershus Blad.

Hammeren startet å konkurrere for drøye to år siden. Under pandemien har han deltatt på E-stevner, og han legger ikke skjul på at det var godt å være tilbake i hallen.

– Det føles mer ekte. Man er der sammen med andre deltakerne og står foran dommerne. Det føles bare mye bedre.

«Yes – endelig»

Målet for norgesmesterskapet var å ikke havne på sisteplass av de sju deltakerne i juniorklassen.

– Jeg hadde selvsagt lyst til å komme på pallen, men var innstilt på at sjuendeplass også er imponerende på landsbasis og at jeg i så fall ikke skulle bli skuffet.

Sisteplass ble det altså ikke. Hammeren beskriver følelsen da han fikk medaljen rundt halsen:

– Helt fantastisk! Jeg var veldig spent i bronsefinalen, og det føltes godt å vinne. Da tenkte jeg «Yes – endelig»! Dette er første gang jeg er på pallen.

Det tar nok noen dager før det synker inn for den ferske medaljevinneren.

– Gir mestringsfølelse

Målene for fremtiden har 16-åringen allerede satt.

– Jeg skal så klart fortsette å trene. Foreløpig er hovedfokuset å gradere til svart belte. Neste år vil jeg til VM, og det må jeg trene til, men jeg må få unnagjort graderingen først. Det blir tungt å starte med realfag på skolen samtidig som jeg driver med det.

Hammeren er også under utdanning som trener, noe han vil fortsette med.

– Målet er å bli en bedre trener. Jeg er ferdig med kurset og mangler bare å registrere timer. Jeg startet som trener for ett års tid siden.

Grunnen til at han endte med akkurat karate er sammensatt.

– Kata gir en mestringsfølelse å jobbe hardt for et mål – og nå målet. Man blir fysisk og psykisk sterk og jeg kan trene med vennene mine. Jeg liker det meste med karate og det er en veldig, veldig fin hobby.

– Hvordan er det med konkurranseinstinktet ditt?

– Jeg liker ikke tape, men jeg tror ikke jeg er en dårlig taper. Det er ikke sånn at jeg flipper brettet om det går dårlig i brettspill, men jeg liker best å vinne.

Stolte trenere

Hovedtrener for Hammeren, Vigdis Engen, har kun ros å si om 16-åringen.

– Hans-Nikolai var den eneste deltakeren vi stilte med fra Sørum karateklubb. Han begynte med konkurranser for et par år siden, og han har en utrolig evne til ikke å gi seg. Han utvikler seg hele tiden – også under pandemien. Dette var første gang på pallen – og sikkert ikke siste. Han har trent regelmessig hele tiden, mye av tiden på egen hånd.

Bjørn Nordstrøm, også trener i Sørum karateklubb, er stolt av Hammeren.

– Det er kjempegodt gjort. Vi hadde håpet i forkant. Nå er jeg ordentlig stolt av ham!