Gå til sidens hovedinnhold

– Nei, det advares ikke mot narkotika forkledd som godteri på Halloween

Artikkelen er over 2 år gammel

Faktisk.no: Nei, narkotika forkledd som godteri er ikke en ny trend som Legemiddelverket advarer mot på Halloween.

Legemiddelverket advarer mot narkotika som ser ut som godteri, en ny trend som ser ut til å spre seg i Norge.

Påstand:

«(...) nå advarer legemiddelverket om en ny trend [av narkotiske stoffer forkledd som godteri] som også ser ut til å spre seg i Norge.»

Konklusjon: Faktisk helt feil

Det stemmer ikke at narkotiske stoffer forkledd som godteri er en ny trend det advares mot i Norge i forbindelse med Halloween. Det bekrefter både Legemiddelverket, Kripos og Tollvesenet.

Artikkelen er publisert av nettstedet Ukensnytt.com, som er kjent for å dikte opp innhold og kilder. Personen fra Legemiddelverket som er sitert i artikkelen, jobber ikke der.

Gjennomgang

I en artikkel publisert 22. oktober påstår nettstedet Ukensnytt.com at Legemiddelverket advarer mot en ny trend som ser ut til å spre seg også i Norge: At barn får utdelt narkotiske stoffer forkledd som godteri på Halloween.

(artikkelen fortsetter under bildet)Artikkelen ble blant annet publisert på Facebook-siden «Kundeservice», hvor den i skrivende stund har mer enn 7300 delinger.

Ukensnytt skriver at «frykten blant norske foreldre har spredt seg», og at barn har «fått utdelt stoffet MDMA – bedre kjent som extacy - forkledd som snop».

Den eneste kilden som er sitert i saken er «medisinsk fagsjef Einar Karlsen fra Legemiddelverket». Han sier at barn er veldig følsomme for slike stoffer, og at MDMA kan føre til overdose og dødsfall.

Faktisk.no har forsøkt å kontakte Ukensnytt.com via e-posten som står oppført på nettsiden. Over et døgn etter at e-posten ble sendt, får vi beskjed om at e-posten ikke kunne leveres.

Skrevet av en løgnfabrikk

Faktisk.no har tidligere kartlagt Ukensnytt.com som del av et nettverk av løgnfabrikker som i mai hadde Norges mest delte saker.

Felles for løgnfakbrikkene er at de publiserer oppdiktede historier og siterer kilder som ikke eksisterer. Her er noen eksempler:

Jobber ikke i Legemiddelverket

Den eneste kilden oppgitt i artikkelen til Ukensnytt er som sagt «medisinsk fagsjef Einar Karlsen fra Legemiddelverket».

Kommunikasjonssjef i Legemiddelverket, Vibeke Åbyholm, sier til Faktisk.no at Einar Karlsen ikke jobber i Legemiddelverket.

Steinar Madsen, som faktisk er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket i virkeligheten, opplyser at Legemiddelverket heller ikke advarer mot dette som en ny trend.

– Dette er et ukjent fenomen i Norge. Det har versert historier om slemme folk som delte ut ting som dette i forbindelse med Halloween i USA, men jeg har forsøkt å gå det opp, og så vidt jeg kan forstå er det bare myter.

Madsen sier at det selges narkotiske stoffer som pakkes inn i blant annet drops og piller, men ikke fordi man skal lure barn til å få det i seg.

Omtalt før

I 2015 skrev VG en artikkel om dop som kamufleres som godteri under tittelen «Bekymret for at barna skal få narkotika i Halloween-kurven», etter at et Facebook-innlegg hadde gått viralt. I artikkelen uttalte Steinar Madsen i Legemiddelverket følgende:

– Barn er veldig følsomme for slike stoffer, og det kan gi kraftige virkninger. Det kan føre til overdose og dødsfall.

Dette er nøyaktig samme sitat som er brukt i saken til Ukensnytt.com, men som der er tillagt «medisinsk fagsjef Einar Karlsen fra Legemiddelverket».

I VGs artikkel opplyste Legemiddelverket også at det hadde vært noen episoder i USA der det har blitt gitt narkotiske stoffer til barn på Halloween, men at det hører til sjeldenhetene.

– Dette var nok en urban myte, og senere undersøkelser viste at dette sannsynligvis ikke stemte, sier Madsen til Faktisk.no i dag.

Han understreker imidlertid at det alltid vil finnes gærninger, og trekker frem Tylenol-affæren fra Chicago i 1982 som eksempel. Da døde syv personer etter å ha fått i seg paracetamoltabletter som var tilsatt kaliumcyanid .

Faktasjekket i USA

Det amerikanske faktasjekknettstedet Snopes har skrevet flere faktasjekker om farlig Halloween-godteri.

I 2000 publiserte de en faktasjekk av en påstand om at politiet hadde dokumentert tilfeller av at folk ga ut forgiftet godteri til barn på Halloween. De konkluderte med at påstanden ikke stemte.

I 2015 konkluderte Snopes med at ecstasy som ligner på godteri ikke er noe nytt, at det ikke er laget for å appellere til barn og at sjansene er små for at det havner i Halloween-posen.

– Ser ingen grunn til å advare

Seksjonssjef ved seksjon for nakotikaanalyse i Kripos, Kari Frey Solvik, skriver i en e-post til Faktisk.no at det ikke har vært beslag av slike produkter i Halloween-godteri til barn i Norge, og at Kripos ikke ser noen grunn til å advare mot det.

– Historien det vises til ble spredt på sosiale medier i Norge for noen år siden, og ble også den gangen tilbakevist.

Solvik skriver at cannabis er legalisert i noen stater i USA, og at spiselige produkter med THC, et av virkestoffene i cannabis, også er lovlig noen steder.

– Der er det mulig å få kjøpt ulike spiselige produkter, også godteri, med innhold av THC. Lovverket i disse statene har imidlertid etter hvert blitt utformet slik at det ikke er lov å selge produkter som lett kunne ha appell til barn, eller som barn lett kunne forveksle med vanlig godteri.

– I Norge er det tatt enkelte beslag i godteri med innhold av THC, og vi har derfor vært ute i media og snakket om dette som et «nytt fenomen», men vi kan ikke si at dette er en trend som har tatt av. I noen tilfeller er det hjemmeproduserte karameller eller lignende. I de fleste av tilfellene er produktene bestilt fra USA over internett, som oftest stoppet av Tollvesenet, skriver Solvik i Kripos.

Underdirektør i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet, Dag Jørstad, skriver følgende i en e-post til Faktisk.no:

– Narkotika forkledd som godteri er ingen ny trend for Tolletaten. Dette er et modus vi har sett over flere år, og følgelig gjort beslag på. Det er dog et begrenset antall beslag som gjøres per år. For 2018 er det registrert to beslag i Tolletaten.

Tilsvar

Ukensnytt har ikke besvart Faktisk.nos henvendelser.

Les faktasjekken på Faktisk.no.

Kommentarer til denne saken