Grensehandelen kan dobles innen 2030

Av

Fra 2008 til 2019 steg grensehandelen fra 8,9 til 17,6 milliarder kroner. Innen 2030 kan den ha steget til 30 milliarder kroner, ifølge en prognose fra Virke.

DEL

− Fra 2008 har veksten i grensehandelen vært nesten dobbelt så sterk som veksten i norsk dagligvarehandel. Dette sender norske arbeidsplasser og verdiskapningen rett over grensen. Tall fra SSB viser at en betydelig del av handlekurven i utlandet er fylt med brus, mineralvann, alkohol, snus, tobakk og søtsaker. Hamstring på grensehandel går ut over folkehelsen, opplyser direktør Ingvill Størksen for Virke dagligvare i en pressemelding.

Prisforskjellene pekes på som den viktigste årsaken til grensehandelen. Norske særavgifter kan forklare mellom 28 og 33 prosent av prisforskjellene mellom matvarer i Norge og Sverige, ifølge en analyse fra Samfunnsøkonomisk Analyse.

− Prisforskjellene er den viktigste årsaken til at nordmenn grensehandler. Vi ser at grensehandelen øker enormt, til tross for at matvareprisene drar ned prisveksten i Norge. Nå må politikerne ta tak i særavgiftene. Grensehandelen, og matprisene, er langt på vei politisk styrt, sier Størksen.

(©NTB)

Artikkeltags