(Nettavisen) – Hvis det fortsetter slik, kan dette være en relativt mild sykdom sammenlignet med deltavarianten.

Det sier professor Dror Mevorach, leder for koronavirusavdelingen ved Hadassah University Hospital Ein Karem i Jerusalem, til den israelske avisen Haaretz. Han mener de første rapportene etter omikronutbruddet i Sør-Afrika er oppmuntrende:

– Det er fortsatt tidlig å si, men ikke alt som ser ille ut er virkelig ille. På dette tidspunktet er det viktig å samle informasjon, ikke spekulasjoner, legger Mevorach til. Hvis omikron overtar for delta tror professoren at det kan bli enklere å takle pandemien globalt.

– Ekstremt milde symptomer

Observasjoner gjort av South Africa Medical Association tilsier at folk som blir smittet av omikronvarianten får milde symptomer, skriver avisen.

Angelique Coetzee, den sørafrikanske doktoren som først oppdaget den nye varianten, sa til BBC søndag at yngre omikron-pasienter så langt har hatt «ekstremt milde symptomer», men også hun understreker at det vil ta litt lengre tid før vi vet hvor alvorlig omikronvarianten faktisk er.

Coetzee meldte at selv om alle hennes pasienter var friske, så var hun samtidig bekymret for at den nye varianten kunne ramme eldre med underliggende sykdom.

FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

– Det vi må bekymre oss for nå er at når eldre uvaksinerte mennesker blir smittet med den nye varianten, og de ikke blir vaksinert, så kommer vi til å se flere personer med et alvorlig sykdomsforløp, sa Coetzee til The Telegraph.

Israels helsedirektør, Sharon Alroy-Preis, viste søndag til tall fra Sør-Afrika, som foreløpig viser at vaksinerte personer kun får milde symptomer, noe som indikerer at dagens vaksiner er effektiv mot virusvarianten.

– Det som bekymrer oss er at det er en ikke-ubetydelig befolkning i Israel som fortsatt ikke er beskyttet, la hun til.

I underkant av en tredjedel av den totale befolkningen er ikke vaksinert. Så langt er det blitt påvist to tilfeller av omikron i landet.

Da verden først ble gjort kjent med den nye virusvarianten, også kalt B. 1.1.529, var blant andre norske helsemyndigheter klare på at det ville gå litt tid før vi hadde et solid datagrunnlag og kunnskap om den nye varianten.

– Det er for tidlig å si hvordan denne nye virusvarianten vil spre seg, og i hvilken grad den vil påvirke oss i Norge, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB fredag formiddag.

Smitteutbrudd på flere skoler i Gjøvik: – Dette synes vi er skummelt

WHO: Omikron utgjør svært høy global risiko

WHO er ikke like positive som de første rapportene fra Israel.

Omikron-varianten av koronaviruset vil trolig spre seg over hele verden og kan føre til alvorlige konsekvenser i noen regioner, sier Verdens helseorganisasjon mandag.

WHO ber sine 194 medlemsland om å akselerere vaksineringen av prioriterte grupper og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

I tillegg ber organisasjonen om mer forskning for å forstå Omikron-variantens potensial til å smitte ferdigvaksinerte personer og de som allerede har hatt covid-19. De venter at mer data kommer i løpet av de neste ukene.

Dyster rekorduke i Gjøvik – flere smittet enn under oktoberutbruddet i fjor

Innledende studier tyder på at omikron-varianten kan gi økt fare for at folk som allerede har hatt korona, får viruset igjen, uttalte WHO søndag.

– Innledende studier tyder på at det kan være økt risiko for reinfeksjon med omikron sammenlignet med andre bekymringsvarianter, men informasjonen er begrenset. Mer informasjon om dette blir tilgjengelig de nærmeste dagene og ukene, skrev WHO i en oppdatering.

I oppdateringen skrev de ellers at det foreløpig ikke er tydelig hvorvidt omikron smitter lettere sammenlignet med andre varianter, inklusive deltavarianten.

De skrev også at det ennå ikke er tydelig om omikron gir mer alvorlig sykdom sammenlignet med andre varianter, inklusive delta.

– Innledende data antyder at det er høyere sykehusinnleggelsesrate i Sør-Afrika, men dette kan være på grunn av en økning i antall folk som blir smittet, snarere enn et resultat av infeksjon med omikron spesifikt, skrev de.

WHO mener heller ikke det er mulig å si hvordan omikron påvirker vaksinearbeidet.

Helsedirektoratet om ny virusvariant: Fare for at vi rykker tilbake til start