Det var glatt på lokale pendlerveier i Indres distrikt i morgentimene tirsdag.

Byggeleder Tore Dyrseth i Viken fylkeskommune forteller at de var forberedt på føret.

At det fryser til er et godt tegn på at det begynner å bli vinteren. Det ble gudskjelov ikke underkjølt regn, slik værvarslet sa i går, men vi forberedte oss som om det skulle bli det. Når regnet treffer bar bakke, som inneholder kuldegrader, er det kun salt som hjelper. Vi var også forberedt på det glatte føret i morges, og var ute med saltbilen i går kveld. Da morgenen kom, var rett og slett det saltet gått ut på dato. Da måtte vi ut på nytt i dag tidlig, da det frøs på på nytt, opplyser Dyrseth.

Byggelederen forteller at trafikken på pendlerveier i vårt distrikt, som for eksempel Kompveien og fylkesvei 172, er betydelig mindre enn på samme tid i fjor.

Mange har nok hjemmekontor ennå. Når det er færre biler på veien, bruker saltet lenger tid på å virke. Det er friksjonen fra bilhjulene som gjør at saltet fungerer. Det tar for eksempel tradisjonelt lengre tid før salt virker på de minste veiene, før vinteren har satt seg skikkelig. Den samme virkningen er det på pendlerveiene nå, når trafikken er betydelig mindre.

Dyrseth fremhever at Viken fylkeskommune tenker miljø og prøver å salte så lite som mulig.

– Trygge føreforhold er likevel førsteprioritet. Når det er sagt, er det ingen lov som sier at veiene ikke kan være glatte på vinteren. Jeg vil henstille alle sjåfører til å legge om kjørestilen når vinteren kommer. Det er i alle fall en fordel å justere adferdsmønsteret ditt i trafikken dersom du ønsker å komme deg helskinnet fram dit du skal. Denne vinteren har vært veldig mild til nå, og vi har brukt rekordlite salt og grus og har nesten ikke brøyta veier til nå i høst/vinter, avslutter Tore Dyrseth.