Inkassoeksplosjon i Sørum

Artikkelen er over 1 år gammel

Misligholdt gjeld har skutt i været i Sørum kommune det siste året. Ifølge inkassobyrået Lindorff hadde husstandene til sammen 110 millioner kroner i misligholdt gjeld ved utgangen av første kvartal. Dette er en økning på hele 40,7 prosent fra samme periode i fjor.

DEL

Til sammen var det 741 personer i Sørum kommune som stod registrert med en eller flere betalingsanmerkninger ved utgangen av første kvartal. Dette utgjør 5,3 prosent av befolkningen, og det er ned 1,7 prosent fra samme periode i fjor. Det viser tall fra Experian hentet inn av Lindorff.

Normalt følger misligholdet i Norge den generelle gjeldsutviklingen. En forklaring på økt misligholdt gjeld, til tross for kun en mindre endring i personer med betalingsanmerkning, kan derfor være at det generelle gjeldsnivået i samfunnet øker.

På landsbasis er til sammenligning 260.054 personer nå registrert med betalingsanmerkning, eller 5,7 prosent.

Snittgjeld på 148.800 kroner

Den samlede misligholdte og anmerkede gjelden i Sørum har steget fra 78 til 110 millioner det siste året, en økning på hele 40,7 prosent. Hver av de 741 personene med betalingsanmerkning svarer nå i gjennomsnitt for en anmerket gjeld på 148.800 kroner.

Alt i alt var det registrert 3.992 betalingsanmerkninger i kommunen ved utgangen av første kvartal, en økning på 1 prosent fra samme tid i fjor.

Kreditorene er løsningsorienterte

– Vi ser at enkeltkommuner har mange innbyggere med betalingsanmerkning. Det er samtidig viktig å huske at dette ofte er kommuner med få innbyggere der virkningen av én person til som får anmerkning synes bedre i statistikken enn i større kommuner, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff.

Hun oppfordrer alle som får problemer til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper for å forklare saken.

– De man skylder penger til er ofte positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingsavtale eller mulighet for å returnere en vare, sier hun.

Artikkeltags