Snart blir det raskere å gå gjennom sikkerhetskontrollen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nye sikkerhetssluser på Gardermoen skal få deg raskere gjennom sikkerhetskontrollen.

DEL

De fleste synes at sikkerhetskontrollen er noe av det absolutt verste ved å fly. Fra neste år kan du gå forbi treigingene i sikkerhetskontrollen.

– Dagens løsning på sikkerhetskontrollen har en kapasitet på i snitt ca. 210 passasjerer per time. De nye slusene skal levere mellom 250 og 300 passasjerer per time. Det ligger en begrensning i røntgenmaskiner og evaluering av bilder. Vi jobber med løsninger for å håndtere denne flaskehalsen raskere. Arlanda og Kastrup har til sammenlikning en kapasitet på 170-180 passasjerer per time, sier IKT-konsulent og ansvarlig for flyplassens utviklingskontrakt for nye sikkerhetssluser, Stine Olsen i ÅF Advansit til tu.no.

Hun opplyser at disse tallene kan variere mellom sesongene og hvem passasjerene er.

Dette systemet skal være på plass til åpningen av den nye piren på Gardermoen. Den ombygde flyplassen skal tas i bruk fra 27. april 2017 dersom alt går etter planen.

GARDERMOEN  20150128.
Unio og YS gjennomførte en politisk streik på Oslo Lufthavn og i resten av landet onsdag ettermiddag i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Liten kø av mennesker utenfor og innenfor sikkerhetssjekken. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

GARDERMOEN 20150128. Unio og YS gjennomførte en politisk streik på Oslo Lufthavn og i resten av landet onsdag ettermiddag i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Liten kø av mennesker utenfor og innenfor sikkerhetssjekken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Fire deler samme kasse

Den største forskjellen fra dagens system er at du skal kunne gå forbi passasjerer som bruker for lang tid. Fire personer kan også dele kasser som skal til gjennomlysing.

På spørsmål om hva som er maksimal kapasitet ved den nye sikkerhetsslusen svarer Olsen:

– Teoretisk kapasitet ligger på 450, men vi vil ikke klare dette i praksis. Systemet er ikke begrensningen, men passasjerer og oppførsel, og hvor raskt personalet klarer å evaluere bilder, sier Olsen til tu.no.

Self boarding

En annen nyvinning som kommer med den nye piren er at du selv skal sjekke deg inn under ombordstigningen.

Du vil selv skanne boardingpasset ditt, enten om du har det på mobil eller papir. Dette systemet er allerede i bruk enkelte steder på flyplassen i dag.

Passasjerer som skal bytte fly fra utland til innland får også en enklere reise på Gardermoen. Til neste år slipper du å hente og levere bagasjen for så å ta en ny runde i sikkerhetskontrollen.

Oslo  20150714.
Nye pir nord på Oslo lufthavn åpner i 2017. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Oslo 20150714. Nye pir nord på Oslo lufthavn åpner i 2017. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto:

RB+: – Nå er det blitt for ille

RB+: – De har drevet ulovlig

RB+: Ligaen lar seg ikke stanse

Artikkeltags