Sørum-firma trues med stenging

TRUES AV STENGING: Stena Recycling på Frogner. Foto: Anita Jacobsen

TRUES AV STENGING: Stena Recycling på Frogner. Foto: Anita Jacobsen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SØRUM: Fylkesmannen i Oslo og Akershus med å stenge anlegget til Stena Recycling AS på Ausenfjellet på Frogner..

DEL

Miljøgifter som tungmetaller, bromerte flammehemmere og PCB har i flere år sluppet ut fra anlegget til Stena Recycling AS på Ausenfjellet i Sørum, ifølge Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Utslippene skyldes uforsvarlig lagring og håndtering av avfall.

Det er NRK Østlandssendingen som melder dette.

Anne-Marie Vikla

– Dette er alvorlige miljøgifter som ikke skal være ute i naturen. Vi forventer at man stanser disse utslippene. Dette har Stena ikke fulgt opp, men utsatt, sier fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla til NRK Østlandssendingen.

Stena Recycling AS har krav på seg fra Fylkesmannen til å få på plass et renseanlegg for forurenset overvann og sørgerfor at avfall håndteres innendørs i løpet av en måneds tid.

Hvis kravene ikke etterkommes, blir anlegget stengt.

– En forsvarlig avfallshåndtering er jo selve kjerneoppgaven til denne bedriften, så vi forventer at alt skal være i tipp topp stand hos en av landets største aktører, forteller Vikla til NRK Østlandssendingen.

Uforsvarlig lagring av metall på Stena Recycling AS' gjenvinningsanlegg i Sørum

– Stena ønsker å være et selskap som gjør dette på en ordentlig måte og i tråd med kravene som stilles, forteller direktør Fredrik Aass i Region Øst i Stena Recycling AS til NRK Østlandssendingen.

Ifølge Aaass skal Stena Recycling AS bygge et overbygg som skal skåne avfallet for nedbør, en industrihall for å håndtere avfallet innendørs og installere et renseanlegg for overvann.

Renseanlegget skulle ifølge Fylkesmannen vært på plass i desember 2016. Aass forklarer at Stena bestilte dette anlegget tidlig i fjor høst, men at leverandøren ikke klarte å levere.

– Vi har fått en avtale med en annen leverandør som etter planen skal levere dette før 1. mai.

Les også:  Brann i bygg for avfallshåndtering

Gjenvinningsanlegget i Sørum er blant Norges største. Hvert år håndteres omkring 95 000 tonn avfall på anlegget.

Artikkeltags