– Jeg er veldig stedfast, sier Frode Burås om hjemgården på Hemnes. Den heter Haugen og ble kjøpt av Frodes bestemor Eli etter krigen. Et ukeblad hadde innsamlingsaksjon for enka etter grenselosen og den store barneflokken, og for pengene kjøpte hun en større plass å bo på.

I dag er det Frode Burås som tar vare på hus og tun. Dette er hans barndomshjem. Jordan er forpakta bort, for han bruker gården til annet enn grisehold. Kunsten har tatt plass.

Ville leve av det, men...

Til daglig jobber Frode Burås som lærer ved Bjørkelangen videregående skole, men kunsten har hele tida vært med ham. Helt fra han gikk på Institutt for metall på Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo.

Han gjorde om rustne dieseltanker og annet «skrap» som han hadde funnet på gårder hos venner og bekjente i Hemnes til kunstverk, og ble den første vinneren av sambygding og operabonde Petter Simonsens kulturstipend i 2001.

– Den gang tenkte jeg at «hvis det er noen som skal klare å leve av kunsten, må det bli meg», gliser Frode, løfter brillene fra nesen og plasserer dem i den tykke, halvlange hårmanken.

Men så kom det fire unger på rekke og rad, og familiefaren trengte fast inntekt.

– For fire år siden gikk jeg ned til 80 prosent stilling, for jeg ville bruke en dag i uka i atelieet. Slik jobbet jeg et par år, men så fant jeg ut at jeg har nok tid likevel. Unga begynner jo å bli store, forklarer han.

Kastet ut møblene

Til å begynne med holdt han til ute i grisehuset som faren bygde i 1978, men for en stund siden flyttet han inn, kastet ut møbler fra peisestua og innredet atelie der. For det er stort sett malerier han holder på med i dag.

Og det ser ut som en ekte kunstnerhule, det skal sies. Malerier et stablet oppetter tømmerveggene som en gang var hogd med øks, og som Frode «har strippa fram». Bordet midt på gulvet bugner av skisseark, penner, kunstbøker, maling og malerkoster. Ut av peisen stikker en rekvisitt han lagde til teateroppsettingen av Ronja Røverdatter med Søndre Høland teaterlag i 2019. Der spilte han en av hovedrollene, som Mattis - Ronjas far.

– Åja, jeg savner å spille teater. Det er så moro! Nå har det vært koronastengt, men det blir nok til at vi gjør noe igjen, smiler Frode lurt.

Humor

På det store staffeliet ved vinduet, som har utsikt over skog og åker, står verket han holder på med akkurat nå. Uferdig, men fargerikt og fabulerende. Han kan bruke lang tid før han er ferdig, men til slutt må han sette strek. Slik han har gjort med arbeidene han stiller ut i Lokstallen Skulerud til helga. For første gang stiller han ut i hjembygda si! Det er stas.

Det er mye humor i maleriene dine?

– Ja, men det er jo slik jeg er.

Frode gliser igjen, han er kjent for sin gode replikk og glimtet i øyet. Men det er noe mer som ligger bak; et djupere alvor under overflaten. Motivene uttrykker gjerne et samfunnsengasjement. Et skråblikk på verden. Symbolikken, ulven i fåreklærne, et spark til myndighetene.

– Jeg er stadig på søken, sier han.

Motorsykkel i stua

Frode Burås er opptatt av mer enn kunst og lærerjobb. Han er opptatt av jakt! Av å gå turer i skauen, og å få flere dyr til gården. Flere enn dachsen Turbo.

– Jeg har lyst på alpakka, men det kommer iallfall hest! Jeg er glad i hester.

Og så er du opptatt av fart?

Han vrir seg i stolen og tar seg til skuldra. For noen uker siden «tok han kragebeinet».

Hva skjedde?

– Jeg kjørte av med en to-hjuling i skauen, sier han fort, og legger raskt til at 50-årspresangen til seg selv er solgt.

– Jeg fleska tel og kjøpte en motorsykkel i fjor. Det var vel 50-årskrisa.... Den stod i stua hele vinteren.

I stua?! Hvorfor det?

– Fordi den fortjente det. Den var et smykke!

Blikket blir nesten blankt når han forteller om de fine kjøreturene. Om å cruise til jobb på Nyveien om morran, og om hjemturene som han gjerne la om Setskog for der var det så fint å kjøre. Og så ble veien litt lengre. Og så kunne han gi på litt, følte han.

– Jeg trodde jeg var udødelig, men så tenkte jeg på alt som kunne skje. Elg kunne komme i veien. Og huff, den farten. Fornuften seira.

Vil du se Frode Burås sine malerier? Besøk Lokstallen Skulerud, som holder åpent i helgene en måned framover, og Galleri2B.no (kunstgalleri på nett)

Åpner Lokstallen sommerkafe

Lokstallen sommerkafe på Skulerud i Søndre Høland åpner lørdag 26. juni, med servering og kunstutstilling.

Bak prosjektet står Haldenvassdragets kanalselskap, Gerd Lovise Seierstad i Gerdas Garasje, Bygdas Grommeste og Anne-Lise Wiik Sørensen, Jon Sørensen og Petter Simonsen i Norsk Ullgris DA.