Iskald Markus (22) klar for EM-finale: – Tenker ikke medalje

TO FORNØYDE KARER: Ull/Kisa-trener Hans Jørgen Borgen var igjen imponert over konkurranseegenskapene til Markus Einan, som brakte ham til EM-finale søndag. Foto: Jon Wiik

TO FORNØYDE KARER: Ull/Kisa-trener Hans Jørgen Borgen var igjen imponert over konkurranseegenskapene til Markus Einan, som brakte ham til EM-finale søndag. Foto: Jon Wiik

Av

Markus Einan holdt hodet kaldt, bokstavelig talt på en kjølig og regnfylt fredagsformiddag i U23-EM. Belønningen ble finaleplass på 800 meter!

DEL

For forsøket ble taktisk perfekt gjennomført av Sørumsand-gutten. Prestasjonen kulminerte med en gnistrende finish, som brakte ham til søndagens finale med et nødskrik.

– Det føles utrolig godt! Finaleplass var målet mitt da jeg dro hit til Gävle, og der kan alt skje, utbrøt 22-åringen overfor Indre Akershus Blad da første del av jobben var gjort.

LES OGSÅ: Markus' EM-start vekker minner fra 2017: – Kollapsen var kjip, men jeg setter desto større pris på at kroppen fungerer så bra nå

Finale med et nødskrik

Antall deltakere på 800-meteren hadde skrumpet inn til bare 17 da de endelige startlistene var klare. Derfor ble det bare to heat, som dermed i realiteten var å betrakte som semifinaler. De tre beste i hvert av dem gikk automatisk videre til finalen, pluss de to beste tidene av de øvrige.

Einan la seg bevisst og iskald bakerst i feltet fra start av i det andre heatet, for å bruke minst mulig krefter på førsterunden. Påfølgende sving og langside brukte han til å posisjonere seg. Han avanserte sakte men sikkert, og det viste seg at han hadde bra med krefter igjen til oppløpet.

– En smarting

Og som så mange ganger før, viste det seg at avslutningen hans var upåklagelig, hurtig som han er. Ja, helt avgjørende.

Ull/Kisa-løperen nådde streken som nummer fire, og måtte dermed stole på tiden sin. Den viste 1.49,91 – som skulle vise seg å holde til finale. Men med et nødskrik. Nærmere bestemt åtte hundredelers margin!

– Gutten har mang en gang vist et smart konkurransehode, og gjorde det igjen, bemerket Ull/Kisa-trener Hans Jørgen Borgen tilfreds.

Nyter opplevelsen

Som alle andre var han spent på eleven sin før EM-løpet, ikke minst med tanke på Einans dårlige generalprøve på Bislett ei uke i forveien. Men sørumsokningen har åpenbart brukt uka i mellomtiden godt.

– Jeg har slappet av, trent lett og hatt det gøy. Etter ankomsten til EM-byen tirsdag har jeg bare vært opptatt av å nyte opplevelsen. Jeg vil ha mest mulig ut av den, for det gir meg mye å være her, ikke minst fordi stemningen i troppen er så fantastisk, forklarte Einan opprømt.

Tenker ikke medalje

Men medaljesnakk avfeide han bestemt da temaet ble dreid inn på finalen søndag kveld.

– Jeg tenker ikke medalje, men har bare fokus på å løpe så godt og fort jeg kan. For jeg vet utmerket godt at mye kan skje i en finale. Og som så veldig mange har erfart før meg: Medaljer i mesterskap kommer så visst ikke på bestilling!

AVGJØRENDE FINISH: En gnistrende avslutning ga finale på 800 meter i U23-EM for Markus Einan (t.v.), men med et nødskrik. Foto: Jon Wiik

AVGJØRENDE FINISH: En gnistrende avslutning ga finale på 800 meter i U23-EM for Markus Einan (t.v.), men med et nødskrik. Foto: Jon Wiik

Artikkeltags