OL-satsing, ny klubb og bryllup for Markus: – Nå gjelder det å ha tunga rett i munnen!

FRISK SATSING I NY DRAKT: Markus Einan har byttet klubb, men vil fortsatt utføre mye trening hjemme på Sørumsand. Ikke minst på treningssenteret han ofte benytter, og som han også i julen hadde stor nytte av før avreisen til Sør-Afrika.

FRISK SATSING I NY DRAKT: Markus Einan har byttet klubb, men vil fortsatt utføre mye trening hjemme på Sørumsand. Ikke minst på treningssenteret han ofte benytter, og som han også i julen hadde stor nytte av før avreisen til Sør-Afrika. Foto:

Av

Da 2019 ble historie og kalenderen viste 2020, gikk Markus Einan inn i et usedvanlig spennende år – både sportslig og på privaten.

DEL

Ikke minst det siste. Friidrettssesongen får nemlig en særdeles hyggelig opptakt for Markus, som lørdag 2. mai gifter seg med sin utkårede, Marthe Victoria Christensen.

Det skjer trekvart år etter at han fridde. 7. august i fjor, på dagen seks år etter at de ble kjærester, var paret på fjelltur til Gaustatoppen. Vel framme ved turmålet gikk Markus ned på kne – og fikk naturligvis ja.

Vielse i Mangen kapell

– Et perfekt sted for en slik anledning, sier Einan til Indre Akershus Blad, og avslører at parets natur- og friluftslidenskap også er bakgrunnen for stedsvalget når de skal inngå ekteskap.

Vielsen skal nemlig foregå i Mangen kapell!

Tilfeldighetene vil det med andre ord slik at eneren og toeren på 800 meter i friidretts-NM 2019 gifter seg på samme sted med drøyt halvannet års mellomrom.

Men den vordende brudgommen avviser at han med dette ønsker å gå i Filip Ingebrigtsens fotspor også utenfor løpebanen.

– Det er noe jeg ikke har tenkt på og som overhodet ikke har noe med saken å gjøre. Vi ønsker å gifte oss i fine og naturskjønne omgivelser, og da pekte Mangen seg ut. Der har vi hatt gode opplevelser i ungdomsårene begge to. Jeg for min del har vært mye på Mangen, blant annet på fisketurer, og stortrives der, framholder Sørumsand-gutten.

Hyggelige avbrekk

Begivenheten krever selvsagt mye tid til forberedelser utover vinteren og våren.

– Nå gjelder det å ha tunga rett i munnen, bemerker sørumsokningen med et smilefjes.

Men bak den spøkefulle bemerkningen ligger det en erkjennelse av at det kan være fort gjort å gape over for mye når han nå går all-in med sin friidrettssatsing og alt hva det innebærer med hardt arbeid og nødvendig tid til restitusjon.

– På den annen side vil bryllupsforberedelsene sikkert bli hyggelige og etterlengtede avbrekk i den ensporede treningshverdagen, som det bare vil være godt å få tankene vekk fra av og til, påpeker Markus, som blir 23 tidlig i februar.

Hårete mål

For mellomdistanseløperen legger lista rimelig høyt foran kommende sesong. Det store målet er intet mindre enn OL i Tokyo!

Unektelig en ambisjon av det friske slaget, med tanke på at OL-kravet på spesialdistansen 800 meter er 1.45,20 og hans personlige rekord lyder på 1.47,64 fra 2018. Einan er da også den første til å innrømme at målet er hårete.

– Det er klart det er ambisiøst å forsøke å forbedre seg med to og et halvt sekund i ett jafs. Men det er jo mulig å komme seg til OL også uten å ha klart kravet. Da må det i så fall skje via det internasjonale forbundets nye rankingsystem. Det betinger at jeg presterer flere gode tider innen fristen, noe som igjen er avhengig av at jeg får komme med i flere gode felt i internasjonale stevner, forklarer sørumsokningen, som har tatt seg permisjon fra studiene fram til høsten til fordel for storsatsingen på friidrett.

EM mer realistisk

Et par uker etter OL, nærmere bestemt den siste uka i august, står EM i Paris på agendaen. Kravet for å komme med dit er 1.47,30.

MED EM OG OL I SIKTE: Markus Einan har satt seg hårete mål foran 2020-sesongen. På tredemølla på Sørumsand svirrer det tanker om både OL- og EM-start i bakhodet hans.

MED EM OG OL I SIKTE: Markus Einan har satt seg hårete mål foran 2020-sesongen. På tredemølla på Sørumsand svirrer det tanker om både OL- og EM-start i bakhodet hans. Foto:

– Det er klart det er mer realistisk. Sant å si er vel OL mer en drøm, erkjenner den uredde og friskt satsende utøveren, som nå befinner seg på et tre uker langt treningsopphold i Sør-Afrika.

Tredje juledag satte han sluttstrek for hjemlig julefeiring. Vel tilbake i hjemlandet står innendørs-NM i Bærum på programmet den første februar-helga. Der er han tittelforsvarer på 800 meter, og da vil han være iført ny klubbdrakt.

Fra Ull/Kisa til BUL

Etter åtte sesonger i Ull/Kisa meldte Sørumsand-gutten overgang til Oslo-klubben BUL fra årsskiftet. Han innrømmer at det langt fra var noen lett avgjørelse.

– Jeg har mye å se tilbake på og bare godt å si om mine år i Jessheim-klubben. Det er der jeg har utviklet meg til den løperen jeg nå er, under ledelse av trener Hans Jørgen Borgen. Så det blir rart å representere en annen klubb.

– Men overgangen er et resultat av en lengre prosess. Jeg ble kjent med flere BUL-løpere i sommer og har – i full forståelse med Ull/Kisa – trent med dem regelmessig siden i høst. Klubben er i ferd med å bygge opp et godt mellomdistansemiljø, som gir meg god matching på trening. Dette fyller et savn jeg må medgi at jeg hadde de siste årene i Ull/Kisa.

– Jeg så lenge for meg å fortsette i Kisa-drakt, men overgangen falt seg bare naturlig. Det er med andre ord ingen dramatikk bak den. Tvert imot skilte vi lag i en god tone. Jeg er dypt takknemlig for det Ull/Kisa har gitt meg, men nå følte jeg meg klar for å prøve noe nytt. Det både håper og tror jeg at Borgen & Co har forståelse for, fastslår Markus Einan ved inngangen til et helt spesielt år for sitt vedkommende.Artikkeltags