– Vondt å se Sørumsand i samme divisjon som Blaker

HEIER PÅ GJESTENE: Finn Kleven tilbake på Bruvollen, hans første hjemmebane. Siden ble det SIF for alle penga for blakerværingen, som har over 50 års fartstid og er æresmedlem i det som ble klubben i hans hjerte. Foto: Jon Wiik

HEIER PÅ GJESTENE: Finn Kleven tilbake på Bruvollen, hans første hjemmebane. Siden ble det SIF for alle penga for blakerværingen, som har over 50 års fartstid og er æresmedlem i det som ble klubben i hans hjerte. Foto: Jon Wiik

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Han er innfødt blakerværing, men heier på Sørumsand når erkefiendene møtes til lokalderby fredag kveld. SIF er og blir klubben i Finn Klevens hjerte.

DEL

– Jeg har bodd mye lenger på Sørumsand enn i Blaker. Og mitt fotballiv har jeg tilbrakt i SIF i drøyt 50 år. I 40 av dem har vi, med få unntak, ligget over Blaker i seriesystemet, forklarer 69-åringen når Indre Akershus Blad inviterer ham til en mimrestund på fredagskveldens kamparena.

For det var på Bruvollen hans etter hvert så innholdsrike fotballiv startet – iført Blaker-drakt. Da han var 12, ble fotballinteressen vakt for alvor i pjokken, som vokste opp som nærmeste nabo til Haugtun skole.

– Jeg begynte på Blakers småguttelag, under ledelse av Tormod Sønderaal. Han lærte meg mye og lagde et godt miljø. Høydepunktet kom i 1962 da vi ble avdelingsmestere, men tapte KM-finalen mot Høland 0-2, minnes den tidligere keeperen.

Har levd og åndet for SIF

Han fortsatte med aldersbestemt fotball i Blaker-trøya, var også innom kretslag i daværende ØRF (Østre Romerike Fotballkrets) og fikk etter hvert også noen kamper på A-laget. Men siden Blaker ikke hadde juniorlag, meldte han overgang til naboen SIF i 18-årsalderen – og ble der for godt.

– Jeg fikk nok høre det da jeg gikk til SIF, men det gikk ikke innpå meg, gliser Kleven, som også rent fysisk flyttet til Sørumsand i 1970 og bygde hus fem år senere.

GODE SMÅGUTTER: Avdelingsseieren med Blaker i smågutteklassen i 1962 er et godt minne i Finn Klevens fotballiv. Men det har de 50 siste årene handlet om naboklubben.

GODE SMÅGUTTER: Avdelingsseieren med Blaker i smågutteklassen i 1962 er et godt minne i Finn Klevens fotballiv. Men det har de 50 siste årene handlet om naboklubben.

Juniorfotballen ble avløst av et dusin senior-år mellom stengene, inkludert et betydelig antall A-kamper. Da han ga seg som 30-åring, ble han lagleder og trener for lagene til sønnene Bent og Geir i en 10-årsperiode, deretter keepertrener og senere oppmann for A-laget like lenge. Etter en kort pause var han tilbake i ulike roller i en ny årrekke, og siden han ble pensjonist for åtte år siden, har han «bodd» i Idrettsparken som utrettelig anleggsarbeider året rundt. I 2014 ble han utnevnt til æresmedlem i foreningen.

Storebror i 40 år

– Da er det kanskje ikke så rart at SIF er klubben i mitt hjerte. Trivselen har vært stor i alle år, ikke minst takket være et enestående kameratskap og miljø, sier Kleven med et smil.

Men også sportslig har han vært med på mange oppturer. Framfor alt som oppmann for A-laget i dets storhetstid i tidsrommet 1980-1995. Høydepunktet var 2. plassen i 2. divisjon i 1993.

– Siden klatringen startet i 1978, har Sørumsand holdt til høyere oppe i seriesystemet enn Blaker, ja til dels MYE høyere. Da er det vondt å se at vi nå er tilbake på samme nivå som Blaker. Ja, de tre siste sesongene til og med på nivået under. Det har jeg likt svært dårlig. Nå har det heldigvis normalisert seg igjen, sier SIF-entusiasten, som kan konstatere at laget hans har tre små poengs forsprang på rivalen på 4. divisjonstabellen foran fredagens lokalderby.

Positiv rivalisering

Finn Kleven tror også at det ovennevnte er fremste årsak til rivaliseringen de to naboklubbene imellom.

– Den har nok kanskje eksistert siden i eldre tid, som et utslag av det klassiske by/land-forholdet. Det fotballmessige overtaket SIF har hatt den siste mannsalderen har bare forsterket dette, sier veteranen, som er rask med å legge til:

– Jeg føler ikke at rivaliseringen stikker veldig dypt. Selvsagt liker begge lagene dårlig i tape mot hverandre. Men vi snakker ikke om noe hat på linje med Lillestrøm og Vålerenga. Det er i mine øyne rivalisering med et positivt fortegn. Vi trenger nabooppgjør som dette, med nerve og trøkk. Det setter bare en spiss på seriespillet og styrker den lokale fotballinteressen.

Vanskelig oppgave

Med tanke på hans fotballbakgrunn, skulle man kanskje tro at Finn Kleven er helgardert foran naboduellen. Men den gang ei!

– Nei, det er SIF-seier som gjelder for meg, sier han med ettertrykk.

– Men vi er klar over at det blir vrient. Blaker på Bruvollen er alltid en vanskelig oppgave. Jeg tør ikke tippe utfallet, men håper det beste laget vinner – og at det blir oss.

– Og at vi skilles som venner!

Artikkeltags