Gir ut hyllestlåt: – Stein Ove var vår tids Alf Prøysen!

GIR UT HYLLEST: Fredag blir låta Stein Ove å høre på Spotify, innspilt av Geir Olav Nikolaisen. FOTO: PRIVAT

GIR UT HYLLEST: Fredag blir låta Stein Ove å høre på Spotify, innspilt av Geir Olav Nikolaisen. FOTO: PRIVAT

Hyller Stein Ove Berg med nygammel låt.

DEL

I juni var det 17 år siden viselegenden Stein Ove Berg døde.

Den gangen skrev artistkollega Geir Olav Nikolaisen en hyllestlåt til den kjente sangeren.

Låta kom ut på en CD som bare ble trykket opp i få eksemplarer.

Nå blåser Nikolaisen liv i låta igjen og fredag kan du høre den på Spotify.

Den gangen ble låta spilt inn i Pan lydstudio og het Stein Ove og jeg - nå heter den simpelthen Stein Ove.

– Det var en kompis av meg, Atle Solheim, som har eget studio, jeg spilte låta for, sammen med 40 nye sanger jeg også har skrevet. Han overtalte meg til en nyinnspilling. Låta er også en fortelling om flere møter jeg hadde med Stein Ove Berg. Jeg har forresten ei låt jeg fikk av Stein Ove, som heter Vi er langt flere enn vi tror, som jeg vurderer å spille inn, forklarer sørumsokningen Nikolaisen.

Den rutinerte visesangerens første møte med Stein Ove Berg, husker han like krystallklart som den gangen for lenge siden som faren hans introduserte ham for Geir Olav.

– Vi satt på kjøkkentrappa i vårsola og lyttet til Våren kommer nå på radio. Det var den fineste låta faren min visste om, og sånn ble det raskt for meg også. Låta satte seg i meg for evig, forklarer Nikolaisen.

– Sterk formidler

Første gangen han møtte Stein Ove Berg, som bodde på Finstadbru i store deler av sitt liv, var på sommerleir på Utøya i 1977.

– Da var jeg 16 år og søsteren min Wenche kora for Stein Ove. Etter hvert var jeg med og kompe ham og fikk lære ham å kjenne. Han var en stor artist og var aktiv i tre tiår. Da han oversatte Willin’ av Lovell George, ble han for eksempel med en trailersjåfør på tur nedover i Europa – for å sette seg inn i det låta handla om – og han gjorde den til sin. Han var spesielt god og gikk inn for å formidle det han skrev om på en mest mulig troverdig måte. Han var rett og slett vår tids Alf Prøysen, slår Nikolaisen fast.

Studioet til Solheim er i hytta hans i Telemark og utover høsten og vinteren blir det sluppet flere smakebiter fra innspillingene.

– Det blir en del konserter også. I Tjøme 17. august blir det utekonsert med venners venner. Siden blir det en offisiell konsert på en bondegård i Vestfold. Jeg er skyldig Stein Ove en stor takk. Han ga meg tru på meg sjøl, og det er fint å kunne hylle ham med en sang, forklarer en ydmyk Geir Olav Nikolaisen avslutningsvis.Artikkeltags