I kveld er det duket for en blodig tradisjon

BLODKLUBB-ENTUSIASTER: Fra venstre: Marit Krogh, Unni Vikane, Ingunn Færgestad, Bitten Jødahl, Else Marie Lien, Elna Børke, Karin Foss og Wenche Storøen.Foto: Jørgen Kirsebom

BLODKLUBB-ENTUSIASTER: Fra venstre: Marit Krogh, Unni Vikane, Ingunn Færgestad, Bitten Jødahl, Else Marie Lien, Elna Børke, Karin Foss og Wenche Storøen.Foto: Jørgen Kirsebom

Artikkelen er over 1 år gammel

BLAKER: I kveld er det duket for en ny runde med blodklubbfestival på Bruvollen. På gården Skeastua i Sørum har åtte iherdige og muntre damer fra Blaker Bygdekvinnelag jobbet med å forberede den blodige maten til årets festival.

DEL

I år er det femte året på rad Blaker Bygdekvinnelag arrangerer denne unike matfestivalen. Blodklubben har tradisjoner langt tilbake i tid og i Norge har vi spist blodklubb helt tilbake til 300 år etter Kristus.

– Blodklubb, blodpudding og blodpølse var nok mye vanligere før i tida, men blod er fortsatt en ernæringsrik og velsmakende matvare. Blodklubben var typisk hverdagskost før jul, rett etter juleslakta, men hos oss er blodklubben blitt et festmåltid, forteller Wenche Storøen.

Alle damene elsket blodklubb og blodpudding da de var barn.

– Det var noe av det beste vi kunne få som barn, men etter hvert har denne retten blitt nesten helt borte. Vi gjør dette fordi det er gøy å ivareta gamle tradisjoner, forteller Elna Børke.

På Blodklubbfestivalen får man servert retten på tradisjonelt vis, men også med «nogo attåt».

– Klubben er tradisjonelt sett servert med melk, sukker og sirup, men siden det er nå blitt et festmåltid hos oss tilbyr vi også øl og akevitt til.

Blodklubbfestivalen har vært godt besøkt med bortimot 200 gjester de siste årene.

– De fleste kommer fra Blaker og Sørum, men vi har også gjester fra Nes og Oslo, forteller Bitten Jødahl til Indre.

Etter at maten er fortært blir det dans på lokalet med gutta i «Blå Extra».

Artikkeltags