Nærmere en million nordmenn befinner seg på hytter og i ferieboliger over hele landet i påsken, og de tar med seg tonnevis med emballerte matvarer og andre produkter. Men hva gjør de med den tomme emballasjen?
I en landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt Norge ble nærmere 700 nordmenn spurt hvordan de håndterer avfall når de er på påskeferie.
Mer enn én av tre innrømmer at de kaster alt i samme pose, uten å gjøre noe forsøk på å kildesortere avfallet først.
– Jeg er litt skuffet over at så mange lar være å kildesortere. Selv om ikke alle hytteområder tilbyr returordning for alle avfallstyper, har stadig flere kommuner innført kildesortering av hytteavfall de siste årene. Kanskje ikke alle hytteeiere har fått det med seg, undrer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.
Saken fortsetter under bildet.
- Les også: Nei, denne skal IKKE i restavfallet!
Nesten halvparten av de spurte oppgir at de kildesorterer alt eller deler av avfallet sitt og leverer det i den lokale avfallsordningen. Én av fem tar med deler av avfallet sitt hjem og kildesorterer det der.
Røine skulle gjerne sett at disse tallene var høyere.
– Selvsagt skjønner jeg at folk helst ikke vil ha fuktige, illeluktende avfallsposer i bilen på veien hjem. Samtidig er det jo lite lukt forbundet med drikkekartonger og papp-, plast- og metallemballasje, bare du husker å skylle, påpeker hun.
- Les også: Kildesorterer for et bedre miljø
De fleste har mindre plass på hytta enn de er vant med hjemme, og da kan avfallet lett hope seg opp. Derfor anbefaler Røine å improvisere kildesorteringssystemer på hytta.
– Det holder fint med en pose eller eske for hver avfallstype, slik at alle kan kildesortere avfallet fortløpende. Slik spares tid og det blir ryddig og fint på hytta.
I undersøkelsen viser det seg også at 12 prosent brenner avfallet sitt. Dette er langt flere enn tilsvarende målinger i hjemmene til folk.
Røine minner derfor om at brenning av alt annet enn tørr, fin ved gir masse sot, aske og lite varme. Brenning av kartong og annet avfall øker også risikoen for pipebrann. (ANB)