Aurskog-Høland Bygdetun var pyntet til bursdag søndag da Bygdetunets venner feiret sine 30 første år med en augustdag fra øverste hylle som ramme om arrangementet.

– Venneforeningen har hatt en helt sentral rolle i bygdetunet helt siden foreningen startet, understreket ordfører Gudbrand Kvaal i sin hilsningstale til jubilanten.

Han pekte på frivillighetens betydning, både her på bygdetunet som ellers i samfunnet.

– Frivilligheten er med på å skape identitet i en omskiftende verden, men er samtidig en vaktbikkje. Vi trenger frivilligheten, sa han.

– Nå er Bygdetunets venner klare for nye 30 år, men det er snart dags med litt foryngelse, både i foreningen generelt og i ledelsen, sa dagens leder, Marit Krogh til Indre Akershus Blad etter endt markering.

Sliten, men fornøyd i likhet med alle de andre som hadde stått på for å gjøre dagen til hva den ble.

Tilbake på gamle tomter

Blant gjestene, som også fikk med seg et foredrag av Mette Vrådal «Fra mor til datter» basert på en samling brev fra 1800-tallet om en mors bekymring og oppdragelse av en datter, og et teaterinnslag av «Nylonstrømpa- da mor ble sexy» av den omreisende Underholdningsvogna, var også Inger Elise Solberg.

– Vi flyttet fra Hemnes i 2005 og jeg har faktisk ikke vært her på bygdetunet siden den gang, forteller den tidligere læreren ved Bråte skole og lokalpolitikeren i Aurskog-Høland kommune.


Hun hadde i mange år et nært forhold til bygdetunet, både som leder av bygdetun- og kulturvernnemnda gjennom åtte år og via skolen som knyttet bygdetunet til seg i undervisningsøyemed.

– Her er det mange frivillig som har lagt ned utrolig mye arbeid gjennom årene. Det er hyggelig å kunne møte både noen av disse og andre kjente ansikter fra et par tiår tilbake i tiden igjen.

En begivenhetsrik tid

Kari Aas Simonsen, den første daglige leder av bygdetunet, fra 1999 og fram til 2017 fikk sin fortjente blomsterbukett for hva hun hadde betydd for stedet i tiden hun var daglig leder.

– Jeg fikk stillingen i forbindelse med den omorganiseringen som skjedde på museumsfronten den gang, og er ikke i tvil om at det som skjedde den gang var det rette grep å gjøre. Årene mine som daglig leder var utrolig spennende og begivenhetsrike, blant annet med Søndre Høland teaterlag som en viktig støttespiller innenfor aktivitetene og ikke minst Bygdetunets venner. Det er bare å ønske både dem og Aurskog-Høland bygdetun lykke til videre.