(Østlandets Blad): Fredag 17. desember startet familien fra Vinterbro på reisen mot Thailand, med forventninger om noen dager med sol, sommer og strandliv etter nok et krevende korona-år.

Turen ble bestilt i høst, mens alt virket greit, i god tid før omikron dukket opp og nye og inngripende tiltak trådte i kraft her hjemme.

Sjokk

Før turen hadde familien gjort en rekke forberedelser; droppet barnas fritidsaktiviteter, tatt den yngste ut av SFO, og generelt vært forsiktige. Negative PCR-tester ble tatt tirsdag før avreise, og de ble testet igjen på flyplassen når de landet i Thailand.

– Vi landet lørdag 18. desember, og tok en PCR-test, forteller Silje Hoel Nikolic på samtale på messenger fra hotellrommet i Phuket.

Samme kveld viste det seg at PCR-testen til den ni år gamle sønnen var positiv.

– Vi fikk beskjed om at den yngste måtte i isolat på sykehus i ti dager. Det kom som et sjokk på oss. Myndighetene ønsket at han skulle isoleres alene uten oss, men det var uaktuelt å ha en niåring alene på sykehus i Thailand. Så vi valgte at jeg ble med.

Blålys

Transporten til sykehuset gikk med ambulanse med fullt blålys, men ikke før dagen etter.

– Han hadde bare litt feber, og det gikk over. Han kunne ikke defineres som syk. Så det var voldsomt, sier hun.

De ble kjørt til baksiden av sykehuset, hvor det sto en dame i fullt smittevernutstyr klar.

– Hun moppet etter oss i gangen, og da vi kom opp var det en ny person som skulle moppe etter oss i heisen. Det var bare helt vilt. Vi ble kjørt inn på lukket avdeling, med tydelig beskjed om at det ikke var lov å gå ut igjen gjennom døra.

Der ble de plassert på et rom.

– Rommet er fint, det er et privat sykehus vi endte opp på. Men det er lukket, og vi har ikke mulighet til å komme oss ut. Jeg er ikke syk og føler at jeg blir gal. Jeg går med munnbind hele tiden, og sover med det om natta. Jeg spriter og vasker, og føler meg paranoid. Det er en voldsom opplevelse. Det har vært mange tunge stunder. Det er en gang utenfor hvor vi kan bevege oss, men der er det andre Covid-pasienter, så jeg tør ikke å gå ut der, sier hun.

Hadde ikke reist hvis de hadde visst

Hun forteller at de ikke hadde fått noen info fra reiseselskapet TUI om at de risikerte ti dager i isolasjon på sykehus dersom de ble smittet.

Da de bestilte billetten var de forberedt på 24 timer i karantene på et såkalt SHA+ hotell, et godkjent karantenehotell, og de booket hele oppholdet på dette hotellet. Forutsetningen var at de voksne var fullvaksinert, at alle tok negative CPR-prøver senest 72 timer før avreise, og at de tok ny CPR-test ved landing.

– Vi hadde tenkt at hvis vi ble smittet, får vi isolere oss på hotellrommet. Det sto ingen ting om noen sykehusopphold. Vi hadde inntrykk fra TUI at det var trygt å komme. Hadde vi visst at vi måtte på sykehus hvis vi ble smittet, hadde vi ikke reist.

Ifølge Hoel Nikolic har TUI senere lagt inn på sine sider at man, hvis man tester positivt på destinasjonen, må være isolert i ti dager på sykehus eller hospital med regelmessige tester til det er bekreftet at man ikke lenger er smittet av Covid-19.

Hun sier at de ikke har fått noen hjelp fra TUI.

– Men forsikringsselskapet gjør alt de kan for oss, og vi finner ut av ting etter hvert.

Fra hverandre

Mens hun og den yngste sønnen var isolert på sykehuset, satt mannen og den eldste sønnen i karantene på hotellrommet, og fikk dermed heller ikke noen glede av solen og stranda utenfor. Selv om begge hadde testet negativt. Lille julaften tok de en ny PCR-test. Klokken ni julaften fikk de beskjed om at den eldste sønnen hadde testet positivt.

– Da hadde de sittet i isolasjon og planlagt hva de skulle gjøre når de kom ut. Så fikk de dét svaret.

Også 11-åringen ble hentet med ambulanse, og faren valgte å bli med ham.

– Han har hatt barne-astma, så vi er litt bekymret for hvordan han takler det. Så vi tenkte at det var det tryggeste. Tirsdag kan jeg og den yngste sønnen dra tilbake til hotellet, men mannen min og 11-åringen må fortsatt være her. Hele ferien er ødelagt, men det verste er at vi er isolert fra hverandre, sier hun.

På toppen kommer frykten for at hun eller mannen også skal bli smittet, noe som betyr ytterligere ti dager i isolasjon. Hun forteller i tillegg at en talsperson på sykehuset har gitt beskjed om at foreldre må ha en 14 dagers karantene etter at barna skrives ut av sykehuset, men dette har hun foreløpig ikke fått bekreftet.

– Dette håper vi ambassaden kan få klarhet i. Dersom dette stemmer, kommer vi oss ikke hjem før langt ut i januar.

Utbrudd på skolen

Barna er elever på Sjøskogen skole, hvor det har vært utbrudd før jul. 21. desember meldte Ås kommune at det var bekreftet omikronsmitte på skolen.

– Vi kan ikke vite om det er det barna har, men jeg tror det kan være det. De har milde symptomer, sier hun.

Hun stiller seg kritisk til at skolen har holdt åpent selv om det har vært mye smitte der. Før forrige helg fikk foreldrene beskjed om at alle skulle komme innom og hente tester og teste barna sine.

– Men da var det for sent allerede, påpeker hun.

– Det er mange som er smittet, og jeg skulle ønske at de ikke hadde skånet barna så mye. For barn smitter hverandre. Vi har ikke vært utsatt for så mye smitte rundt oss, det har ikke vært mye på jobb og ikke på skolen. Vi visste ikke at det var et så sort smitteutbrudd på skolen. Hadde vi visst det, hadde vi tatt ut barna av skolen mye før. Det er mange å være frustrert på, og det er ikke bare vi som har fått en ødelagt jul. Folk er slitne, og så fram til juleferie og pause. Selv jobber jeg i skoleverket, og vi har gått på akkord 24.-7. Så fikk vi denne smellen i trynet.

Tøft

– Hvordan har barna tatt det?

– Den eldste har tatt det ganske tungt. Han satt i isolasjon først, og så fikk han beskjed om korona på julaften. Det er ganske tøft. Vi har lagt planer om at vi skal feire julaften hjemme den 2. januar, og har spart alle julegaver. Det ser ikke sånn ut akkurat nå, men vi har ikke gitt opp, og håper at ambassaden kan hjelpe, så han kan være med hjem da. Da har det gått åtte dager, og i forhold til norsk syn er han ute av isolasjon. Så jeg håper at det kan løse seg. Ellers er det planlagt at han og mannen min skal fly hjem den 3. januar.

Hun har delt mye av familiens opplevelser på facebook.

– Jeg synes det er viktig å advare andre, og at de hjemme skal få vite hvordan vi har det. Det er ikke bare-bare det vi opplever, og jeg vil at andre ikke skal oppleve det samme. Det er helt forferdelig. Nå håper jeg bare på at vi kommer hjem så fort som mulig.

– Slik skal det ikke være

Nora Aspengren som er Communications Manager i Norge for TUI, har fått presentert historien og kritikken fra Silje Hoel Nikolic. I en e-post til ØB skriver hun:

– Det er leit å høre at denne familien fikk en slik ferieopplevelse, og at vi ikke har gitt den servicen de skal kunne forvente av oss. Slik skal det ikke være, og jeg beklager så mye. Jeg har nå gitt beskjed til mine kollegaer i Phuket, og jeg forventer at det gjøres noe med.

Hva gjelder informasjon om lokale regler og retningslinjer opplyser hun følgende:

– Vi deler informasjon på våre informasjonssider løpende, og det er viktig at de reisende gjør seg kjent med det som til enhver tid gjelder. Akkurat som her hjemme, så kan ting endre seg raskt. Vi forholder oss til informasjon gitt av Thailandske myndigheter og oppdaterer både nettsider og via informasjonsskriv til kunder. Jeg var selv i Phuket for 2 uker siden, og opplevde at ting fungerer godt. Men det er altså viktig å holde seg oppdatert, spesielt i disse tider.

Sprer seg hurtig

ØB har også spurt kommunikasjonssjef i Ås kommune, Morten Ellingsen, om hvorfor ikke Sjøskogen skole ble stengt i forbindelse med utbruddet der.

Han sier til ØB at kommunen tar beslutninger ut fra den informasjonen som er tilgjengelig til enhver tid. Smitten sprer seg hurtig, og omikron blir påvist enda senere.

Han sier at skolen hele tiden har hatt en smittesituasjon som kommunen har vurdert som forsvarlig, og har fulgt gult nivå etter at dette ble gjeninnført.

– Det har ikke vært smittevernårsaker til å stenge den skolen. Det er ofte mye sykdom om vinteren, og i og med at mange er vaksinert og mange opplever lette tilfeller, vurderte vi at det ikke var grunnlag for å stenge skolen.

Til slutt ble det bestemt å ha digital skole, basert på utfordringer med bemanningen.

Han sier at informasjon om smittesituasjonen på skolen er sendt ut til foreldrene på transponder.

Fortløpende vurderinger

Ifølge Ellingsen har kommunen gjort fortløpende vurderinger av smittesituasjonen i Ås gjennom høsten.

– Med stigende smittetall har kommunen kontinuerlig vurdert om den er dramatisk nok til å sette inn tiltak. På den andre siden er det konsekvensene av tiltak. Det er veldig negative konsekvenser for barna og med stengte skoler betyr det at foreldre må være hjemme. Det er lagt til grunn hele høsten, at vi ønsker å skape en mest mulig normal hverdag for barna. og vi ser at alle de inngripende tiltakene er negative for barna. De nasjonale tiltakene er sydd sammen for å verne barn og unge, og mer er lagt på de voksne.

Rektor ved sjøskogen skole, Cathrine von Porat, sier til ØB at det har vært både smittede barn og voksne på skolen i desember, og at dette er blitt informert ut på transponder til foreldrene på trinnene om bekreftede smittetilfeller. I forbindelse med dette har det også blitt delt ut hurtigtester.

Når det gjelder informasjon, har skolen sine prosedyrer.

– Da jeg ble varslet av kommuneoverlegen om bekreftet omikronsmitte, så informerte jeg først de ansatte, så foreldrene. Deretter publiserte kommunen det på sin hjemmeside. Alt har gått i den rekkefølgen. Der har vi våre prosedyrer, for å prøve å ivareta alle.

Når det gjelder familien i Thailand sier hun:

– Det er utrolig leit at de opplever det. Jeg har stor forståelse for at det er kjempetrist.

Kommuneoverlege Ådne Dæhlin uttalte seg om omikron på Sjøskogen på kommunens nettsider før jul.

– Vi har ikke full oversikt over hvor mange som har hatt deltavarianten og hvor mange som har hatt omikron ved Sjøskogen, og det vil vi neppe få heller. Akkurat nå er det delta-varianten som er dominerende i Ås, men vi regner med at omikron blir den dominerende i samfunnet i løpet av noen uker, sa han blant annet.