Et lenge etterlengtet servicebygg/klubbhus for Fet skiklubb på Hvalstjern skistadion er et langt steg nærmere etter at Lillestrøm kommune fant plass til 15 millioner kroner til et slikt prosjekt da 2023-budsjetet ble vedtatt før jul.

Både leder av Fet skiklubb, Jørgen Bartnes og leder for teknisk drift Ole Kristian Amundsen er strålende fornøyd med at det endelig åpner seg mulighetene til å få på plass et tipp-topp moderne servicebygg med de fasiliteter som i dag kreves på et anlegg som Hvalstjern skistadion.

– En skikkelig gladmelding. Men samtidig ligger en betydelig jobb foran oss. Dette blir et stort prosjekt for klubben, sier leder Jørgen Bartnes til Indre Akershus Blad.

I likhet med Ole Kristian Amundsen har han et håp om at byggearbeidene kan starte neste sommer.

Årelang prosess

Behovet for å bedre fasiliteter og sanitærforhold på Hvalstjern skistadion har vært et årelangt tema, egentlig helt fra kort tid etter at anlegget ble ferdigstilt i 1990. Nå ser endelig det som i mange år har vært våte drømmer ut til å kunne la seg realisere.

– I 2019 laget vi en utviklingsplan for framtidens Hvalstjern skistadion som ble spilt inn til Lillestrøm kommunes arbeid med den kommende kommunedelplanen for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv med håp og forventning om offentlig delaktighet i videreutviklingen av stadionanlegget. Nå blir det en realitet, forteller Ole Kristian Amundsen.

Det planlagte nybygget er skissert og presentert av Vindveggen Arkitekter AS. Der har daglig leder Martin Glomnes, som selv har en fartstid i Fet skiklubb, og hans medarbeidere har nedlagt 380 dugnadstimer i dette arbeidet. Dette har munnet ut i prosjekteringen av et bygg over to etasjer som blant annet vil inneholde rennkontor, garderober, lager, kiosk i 1. etasje, kjøkken og en kafe i andre etasje samt en egen avdeling for arrangementsbiten, rennkontor, sekretariat, tidtaking og speaker.

Startet i 1984

Startskuddet for byggingen av et permanent anlegg for langrenn og skiskyting i Fet skjedde på årsmøtet i 1984. Da ble en plan og byggekomite oppnevnt med Finn Hagberg som leder i plan og byggekomiteen. Han var også klubbens leder på dette tidspunktet, og hadde med Jon Dale, Kåre Aas, Bjørn Gausen og Stein Westberg med i komiteen.

Finn Hagberg husker stadig den entusiasmen det var rundt prosjektet, og der dugnad var en rød tråd, noe det også har vært hele tiden siden i den kontinuerlige utviklingen av anlegget.

Under rydding av løypenettet to helger i slutten av oktober 1984, deltok 105 personer som da la ned til sammen 1850 dugnadstimer.

– Det ble også solgt aksjer i anlegget pålydende 100 og 500 kroner. Så vidt jeg husker innbragte det rundt 100.000 kroner, forteller Finn Hagberg. Han hadde også æren av å være vertskap for Kong Harald under skiskytter-NM på Hvalstjern i 1995, klubbens mest prestisjetunge arrangement så langt.

Gjeldfrie

– Før arbeidet med ei ny storstue starter, kan både styret og de øvrige medlemmene glede seg over at klubben er gjeldfri.

Vi innfridde siste del av lånet på utbyggingen av standplassen for skiskyting rett før jul, kan en berettiget stolt Jørgen Batnes fortelle. Dette til tross for at det har blitt investert 15 millioner kroner på anleggssektoren av de siste 15 årene.