I tillegg til å havne høyest mulig oppe på resultatlistene, gjelder det for rytterne fra de to klubbene å vinne en intern og uhøytidelig, men likevel prestisjefylt lagkonkurranse.

Den går rett og slett ut på å stille flest mulig deltakere til start.

Bingsfoss har vært største klubb i de fleste av de fem tidligere Elgrittene, senest med rundt 40 deltakere i fjor.

Hølendingene har stilt langt færre, i fjor bare om lag en fjerdedel av sørumsokningene, og er i utgangspunktet en klar underdog i oppgjøret.

Likevel har klubbens ferske leder, Ole-Christian Østreng, vært så freidig at han har inngått et veddemål med sin kollega i Bingsfoss SK, Jane Thøgersen.

I år lover han at de blå-hvite skal komme mer mannsterke til start enn gjestene fra nabokommunen.

Høland mobiliserer

– Vi tar utfordringen på strak arm. I denne konkurransen blir hølendingene sjanseløse, proklamerer Thøgersen breialt overfor Indre Akershus Blad, men får bare et lurt smil i retur fra Østreng.

– Si ikke det gitt. Vi er i ferd med å mobilisere kraftig inn mot rittet, advarer han – og da blir det naturlige oppfølgingsspørsmålet til Thøgersen om hva som skjer dersom Høland mot formodning skulle vinne nappetaket.

– Det skjer bare ikke, parerer hun skråsikkert.

– Nei, det blir nok heller slik at Ole-Christian vil få ei Bingsfoss-trøye av oss når vi har vunnet. Den vil vi forlange at han sykler med på trening her i hjemtraktene sine en god stund framover, og at dette dokumenteres på sosiale medier, erklærer BSK-lederen, og får til svar at HS også har ei ekstra blå trøye på lur til henne dersom det høyst uventede skulle skje.

Godt samarbeid

Men når alt kommer til alt, er den vennskapelige dysten et nytt uttrykk for det gode forholdet og samarbeidet mellom de to naboklubbene.

– Vi har et stadig økende sportslig og sosialt samkvem til felles beste, understreker de to lederne, og trekker fram to ferske eksempler på det:

– I fjor hadde vi en felles treningstur til Ørje, inkludert felles bespisning der, med rundt 10 ryttere fra hver klubb. Etter påske i år var vi på Mallorca sammen. Av ei treningsgruppe på rundt 90, utgjorde våre to klubber om lag 40.

Bingsfoss motiverer

– Vi i Bingsfoss har alltid hatt som policy å støtte opp om lokale ritt, og da først og fremst Elgrittet og Stomperudrittet, sier Thøgersen, og legger til at BSK har flere medlemmer i sine rekker med tilknytning til Aurskog-Høland.

Blant annet som følge av at klubben har større landeveisfokus enn Høland.

– Skal jeg være ærlig, bør vi være glade for at vi har Bingsfoss SK som et lokomotiv for sykkelsporten her i distriktet. Det de har fått til virker motiverende på oss andre, medgir Ole-Christian Østreng, og legger ydmykt til:

– Skulle vi tape kampen i kampen, vil vi derfor, når sant skal sies, leve godt med det!

Samme opplegg

Den sjette utgaven av Elgrittet følger samme lest som før – start og innkomst på Høland stadion, løypelengder på 54, 32, 20 og 10 km, samt Kalveritt og Knøtteritt for de yngste.

Kort sagt tilbud for alle målgrupper.

Underlaget er hovedsakelig grus. Det 1,7 kilometer lange terrengpartiet om lag ei mil før mål er i år kraftig utbedret.

I fjor nærmet deltakerantallet seg 500, en barriere man håper vil bli brutt i år. Ikke minst takket være ”kampen i kampen”!