Landet rundt: Lillen bare vokste, og vokste – og vokste... Nå veier han 1,2 tonn!

Mens hester flest er utvokst i høyden innen de fyller seks år, fortsatte «Lillen» å vokse til han var ti.

DEL

Lillen er relativt nyinnflyttet i Horten. Adressen er Semb hovedgård. Der ruver han godt i stallen. 189 centimeter måler han, og det er bare opp til manken. Løfter han hodet – og det gjør han selvfølgelig, når han får uventet besøk – nærmer han seg vel 2,5 meter.

– Lillen er importert fra Sverige. Vi fikk ham da han var fem år gammel. Da var han ikke store karen, forteller Gry Catinka Wold til Gjengangeren.

– Men er ikke hester utvokst lenge før de fyller fem?

– Det er en myte. De fleste hester vokser faktisk i høyden helt fram til de er seks år gamle. Lillen vokste helt fram til i fjor. Da var han så stor at vi måtte fornye hele garderoben.

Spesialsydd garderobe

Så svær er Lillen at det ikke er bare-bare å skaffe det han trenger.

– Hodelaget har vi faktisk sydd selv, forteller Gry.

– I utlandet finnes det spesialforretninger for store hester, som blant annet The Big Horse Shop UK. De sponser ham litt. Vi fikk fornyet hele dekkengarderoben hans gjennom dem.

– Hvor mange dekken trenger en hest?

– De trenger vinterdekken, ett eller to regndekken, pluss et overgangsdekken til bruk når det er småkaldt i været.

Ingen bryggerigamp

Han er svær. Og tung. 1,2 tonn, faktisk – som er omtrent det dobbelte av en «vanlig» stor ridehest.

– Mange tenker på shirehester som bryggerigamper, fordi de har vært mye brukt til det. Men opprinnelig ble hesten avlet fram som ridehest, faktisk, forteller Gry.

– Shirehester trengte styrke og størrelse for å kunne bære en ridder i full rustning. Og når de er i god form kan de faktisk være ganske eksplosive.

Lillen ser ikke så veldig eksplosiv ut, der han står på stallgulvet.

– Om sommeren legger han på seg, for han står ute og spiser hele døgnet. Nå som det er så varmt, trener vi heller ikke før i ni-tiden på kvelden. Hester kan få feber av å trene i så varmt vær.

Ekspert på hestehelse

Hun vet hva hun snakker om, for Gry Catinka Wold driver Stall Nova som et senter for rehabilitering av hester med ulike typer helseskader og atferdsvansker. Klientene er avlshester, konkurransehester og vanlige hobbyhester.

– Jeg er utdannet diplomert hestemassør og rehabterapeut, og jobber med helheten i hesten. Trening er viktigst, og så kommer behandlinger i andre rekke. Om hesten har hatt en skade, vet den ikke at den ble frisk av medisin, men fortsetter å bevege seg feil. Det er der vi kommer inn. Til høsten er jeg også ferdig utdannet fysioterapeut for hest.

– Tidligere har vi drevet i Asker i fem år, men fra i mai har vi altså etablert oss her i Horten.

Få nyhetene rett på din mobil!

Last ned appen indre.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For iPhone

For Android

Artikkeltags