Til tross for at Norge flere ganger er blitt vurdert til Europas mest trafikksikre land, kjører norske bilister ofte når de er uansvarlig trøtte. Det viser ferske tall fra en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Circle K. Hele 43 prosent av de spurte i Hedmark forteller at de har hatt problemer med å holde seg våkne bak rattet. Samtidig erkjenner fire av fem sjåfører at de ikke planlegger hvilepauser på kjøreturer under tre timer.
NAF mener tallene som kommer fram i undersøkelsen gir grunn til bekymring, og kommer med en oppfordring til feriebilistene:
– Tenk litt på å stoppe på hyggelige steder. Nå om sommeren kan man stoppe og ta en oppfriskende dukkert. Spis sunn mat når du tar pause og drikk vann for å holde energien oppe. Blir øyelokkene tyngre og konsentrasjonen svikter er det bare en ting som gjelder, nemlig stoppe og ta en høneblund, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Selv om et flertall i undersøkelsen oppgir at de strever mest med holde seg våkne når de kjører på nattetid, sier 40 prosent av de spurte i Hedmark at de er trøttest når de kjører bil om ettermiddagen.
Risikoen ved å kjøre når man er trøtt på dagtid er også større, ettersom det vanligvis er mer trafikk da enn det er på natten.
De nasjonale tallene viser videre at dobbelt så mange menn som kvinner har sovnet bak rattet. Kvinner er også mer påpasselige med å be sjåføren om å stoppe hvis vedkommende er trøtt.
Unge sjåfører er mest farlige
Det er dessuten stor forskjell på hvordan unge og eldre agerer når de blir trøtte bak rattet. Mens de eldste sjåførene tar seg tid til å hvile, kjører de yngste videre. Unge sjåfører holder seg heller våkne med hjelp fra volumkontrollen på musikkanlegget.
Bare en av tre unge sjåfører opplyser at de har stoppet bilen for å hvile, viser de nasjonale tallene.
– Høy musikk er ikke resepten for å holde seg våken når man kjører bil. Unge sjåfører blir også slitne på langtur og må ta hensyn til det, sier Sødal i NAF.
Dette gjør norske bilister når de blir trøtte bak rattet | Dette gjør de yngste når de blir trøtte bak rattet (18 – 24 år) |
|
|
Som å kjøre med promille
Bare seks av ti oppgir at de vet det er ulovlig å kjøre når man er trøtt. Det får Utrykningspolitiet (UP) til å slå alarm.
– Bilister som sovner bak rattet utgjør en fare både for seg selv og andre som ferdes i trafikken. Det er derfor viktig å påpeke at du skal være uthvilt og skikket for å kunne kjøre en bil. Er du trøtt må du ta deg en stopp og en hvil slik at du ikke er en fare for andre eller deg selv, sier UP-sjef Runar Karlsen.
En søvnig sjåfør kan straffes på samme måte som en som er påvirket av rusmidler. Men dette hører til sjeldenhetene siden man ikke kan måle trøtthet i blodet.
– Vær klar over at 17 timer uten søvn tilsvarer samme risiko som å kjøre med alkoholpromille på 0,5. Trøtte sjåfører som kjører uaktsomt kan straffes med opptil ett års ubetinget fengsel, opplyser UP-sjefen.
Vil tilrettelegge for gode pausedestinasjoner
Det er Circle K som har tatt initiativ til undersøkelsen. Som den største bensinstasjonskjeden i Norge ønsker Circle K å bidra til å trygge norske veier.
– Sammen med våre partnere ønsker vi å bidra til sikrere veier, og legge til rette for at bilister kan oppholde seg og hvile på våre stasjoner. Blant annet har vi bygget om flere av stasjonene til å bli mer attraktive stoppesteder langs veien, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K.
– Og er bensinstasjonen langt unna, så finn deg en rasteplass, en busslomme eller et vann hvor du kan ta deg en dukkert. Noe av det viktigste du kan gjøre for å gjøre sommerveien tryggere, er å ta en hvil og planlegge for en litt lenger reise, sier Hansen.
Nøkkelfunn fra undersøkelsen:
Nasjonalt | Hedmark |
|
|