Gå til sidens hovedinnhold

Dette var de mest populære navnene i 2020

Jakob holdt stand som Norges mest populære guttenavn i fjor, mens Nora dyttet Emma ned fra navnetoppen på jentesiden.

416 jenter fikk navnet Nora i fjor. På andreplass på SSBs navnestatistikk for 2020 er navnet Emma, som toppet i fjor. Ella ligger som nummer tre.

– For meg virker det som om navnene er toppnavn annethvert år, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB til NTB.

Nora var også toppnavn i 2012 og 2014, og det kom på andreplass i 2019. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara. Sistnevnte er for første gang ute av topp 10-listen siden 1999.

Nora var det mest populære jentenavnet i sju fylker. Ouren i SSB påpeker at Nora, som er en kortform av navnet Eleonore, var lite brukt mellom 1940 og 1980, men har fått et oppsving de siste årene sammen med andre jentenavn som slutter på bokstaven «a».

Hele 54 prosent av jentene som ble født i fjor, fikk et navn som slutter på «a», men nå er trolig toppen nådd, ifølge navneeksperten.

– Jeg tror vi har passert toppen når det gjelder a-endinger, men det kommer til å ta lang tid før det er ute, sier Ouren.

Jakob fortsatt på topp

422 gutter ble hetende Jakob eller Jacob i 2020. Dette var også det mest populære guttenavnet i 2019 og i 2017. Navnet har vært på topp 10-listen siden 2013.

Emil var nest mest populært blant guttenavnene, mens Noah eller Noa er på tredjeplass på statistikken. Både Emil og Noah var mer populære i 2020 enn året før, og de har klatret på statistikken.

Bibelske guttenavn er stadig populært, og på topplisten finner vi både Lucas og Filip, i tillegg til Jakob og Noah.

Det er relativt få endringer på lista for 2020 sammenlignet med lista for 2019. Det er et tegn på at navnene har etablert seg, ifølge Ouren.

– Det handler om mote, men det går mye saktere enn med klesmote, sier han.

Forskjeller mellom fylkene

Selv om Jakob ble mest brukt i hele landet i fjor, er det bare i Rogaland navnet topper statistikken. I Oslo topper Mohammed i ulike skrivemåter statistikken, mens Filip er mest brukt i Innlandet og Viken. William er på topp i Troms og Finnmark, mens Emil er på topp i Agder, Trøndelag og i Nordland.

Også når det gjelder jentenavn er det litt variasjon mellom fylkene. I Oslo, som ifølge Ouren er et litt ledende fylke i Norge når det gjelder navn, topper Maja foran Sofia og Iben.

I Viken er Olivia på topp. Tiril er på andreplass i Innlandet, og Anna ligger som nummer to i Møre og Romsdal.

Ouren i SSB trekker fram jentenavnet Hedvig som et navn å merke seg. Hedvig har hoppet fra 70. plass på listen til 40. plass. Navnet var på topp mellom 1900 og 1910, og ofte går det rundt 120 år mellom toppene.

– Navn som Agnes og Olav har også en veldig spennende kurve. De har gått sakte oppover lenge, og det er all grunn til at de skal fortsette oppover, sier Ouren.

Mindre endringer på topplisten

I 2019 var det jentenavnene Emma, Nora og Sofie som toppet statistikken. På guttesiden var det navnene Jakob, Lukas og Filip som var mest populære.

De ti mest populære jentenavnene i 2020 var Nora/Norah, Emma, Ella, Maja/Maia/Maya, Olivia, Emilie, Sofie/Sophie, Leah/Lea, Sophia/Sofia og Ingrid.

Det er to nye jentenavn på topp ti listen fra i fjor. Det er Emilie og Leah, mens Sara og Ada er ute av listen.

De ti mest populære guttenavnene i 2020 var Jakob/Jacob, Emil, Noah/Noa, Oliver, Filip/Fillip/Phillip/Philip, William, Lucas/Lukas, Liam, Henrik og Oskar/Oskar.

Det eneste nye navnet på guttelisten er Liam, som har overtatt for Aksel.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken