Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er den eneste idretten som kan redde liv

Viktigheten av å ha gode svømme- og flyteferdigheter var temaet da svømmegruppa i BSF arrangerte «flytefest».

Lørdag gikk «Hele Norge svømmer» av stabelen. I flere deler av landet ble det arrangert «flytefester» hvor så mange personer som mulig skulle holde seg flytende i vannet samtidig i tre minutter.

«Hele Norge svømmer» er et samarbeidsprosjekt mellom NRK, Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund. Formålet til prosjektet er å belyse viktigheten av å være trygg i vann.

PR-ansvarlig Julie Dahlen Børresen og svømmeinstruktør Saskia Dahlen i svømmegruppa i Bjørkelangen Sportsforening (BSF) var ikke i tvil om at også de skulle arrangere en «flytefest» på Bjørkebadet.

4 av 10 barn klarer svømmekravet

– Det har vært mye fokus på statistikken for trafikkulykker og hvordan redusere antallet trafikkdødsfall. Det har ikke vært like mye fokus på drukningsstatistikk. Bare i fjor druknet 88 personer. Med dette arrangementet ønsker vi å fokusere på hvor viktig det er å kunne svømme og holde seg flytende i vannet, sier Børresen.

– Målet og håpet vårt, er at flere lærer seg å svømme, legger Saskia Dahlen til.

En undersøkelse gjort av Ipsos på oppdrag fra Norges Svømmeforbund og Redningsselskapet viser at svømmeferdighetene blant norske barn er svake. Kun 41 prosent av de spurte 10-åringene oppgir at klarer å svømme 200 meter – noe som er det dårligste resultatet siden 2003.

– Dette er den eneste idretten som kan redde liv. Ulykker kan skje i vannet hele tiden. Da må man klare å svømme, forklarer Børresen.

Få deltakere

Til tross for viktigheten av å holde seg flytende i vann, var det kun sju personer som deltok på «flytefesten» på Bjørkebadet. Blant de sju deltakerne var det flere svømmeinstruktører.

Børresen tror det gode sommerværet og Aurskog-Høland rally kan være noe av forklaringen bak det beskjedne oppmøtet. Hun er likevel godt fornøyd med innsatsen til deltakerne.

– Både voksne og barn fløyt i tre minutter, forteller hun.

En av dem som deltok på arrangementet var sju år gamle Matias Galvez Berrocal. Han synes det var morsomt å være med på «flytefesten».

– Jeg liker å svømme, men det kan være litt vanskelig å flyte, sier Bjørkelangen-gutten.

12 år gamle Abdul Bakri deltok også på flytearrangementet. Bakri trives minst like godt i vann som på land. 12-åringen fra Bjørkelangen er en av Bjørkebadets stamgjester. Han har gjort seg opp noen tanker om hvorfor svømmeferdighetene blant barn er så svake.

– Det skyldes for lite øving. Folk er ikke så glad i å bade i det kalde norske vannet. Da holder flere seg på land i stedet for, forklarer han.


– Aldri for sent

Julie Dahlen Børresen tror koronapandemien kan ha bidratt til å svekke både unge og voksnes svømmeferdigheter.

– Vi kan ikke bade hele året. Med koronastengte svømmehaller og smittefrykt har det vært vanskelig for folk å lære seg å svømme, forteller 21-åringen fra Bjørkelangen, som også er deltaker i Miss Norway 2021.

Svømmeinstruktør Saskia Dahlen er enig med Børresen.

– Jeg håper folk kommer tilbake på svømmekurs til høsten. Det er alltid plass til flere, og det er aldri for sent å lære seg å svømme, sier Dahlen.

Kommentarer til denne saken