– I Ullensaker startet det 1. mai. Da måtte vi dit en tur. Det ble 16 stolper på den turen, men nå gleder vi oss til å finne stolpene på hjemmebane, sier ekteparet som virkelig har blitt bitt av basillen etter starten for fire år siden.

Da ble det ikke så mange. Kun noen i nærmiljøet, men i 2017 tok det av. Stolpene i Aurskog-Høland var alt for få til å tilfredsstille appetitten deres.

– Vi stoppet på 561 da, men i fjor ble det 1.048. Et antall vi må øke i år så klart, forteller Torunn etter å ha sjekket de tørre fakta.

Kun 134 av 45.000 registrerte deltakerne på landsbasis hadde tatt flere stolper i 2018.

– Dette er et lavterskeltilbud som passer for de aller fleste. Vi vil kort og godt oppfordre alle og enhver til å delta. Svart mange av stolpene har også rullestoltilgang. Og en behøver ikke være så gærne som oss som farer halve Østlandet rundt, sier ekteparet med iver og engasjement i stemmen.

– Hvorfor?

– Av flere grunner. Det er en fin måte og å få mosjon og frisk luft på, både til fots og på sykkel. Og ikke minst kommer en til steder en neppe hadde oppsøkt uten Stolpejakta.

Berømmer arrangørene

– Hvordan er opplegget i Aurskog-Høland i forhold til alle de andre dere besøker?

– Jeg må berømme arrangørene, OK Øst og Mangenfjellet turlag og de personene som legger ned så mye tid for å gi oss et slikt tilbud. Samtidig har arrangørene her i kommunen vært flinke for å sørge for god tilgjengelighet for stolpene. Det er ikke like bra alle andre steder med bakgrunn i at det skal være et lavterskeltilbud med god tilgjengelighet.

– Vår oppfordring til sambygdingene er, kom dere ut på stolpejakt i bygda deres og få en A-ha-opplevelse!

Vokser for hvert år

– Vi registrerer med glede at antall deltakere i Stølpejakta, som det heter her i kommunen, vokser for hvert år. Fra 2016 da OK Øst og Mangenfjellet turlag kom inn som arrangør sammen med Aurskog-Høland kommune og til i fjor hadde deltakelsen over doblet seg til 1.250. I år er målet 1.400 deltakere, noe som viser at tilbudet har truffet, sier Trond Syversen, sentral person i arrangørstaben.

Når Stølpejakta 2019 starter førstkommende tirsdag, er 60 stolper på plass, fordelt på Aurskog, Bjørkelangen, Momoen, Løken og Hemnes.

På Bjørkelangen er det også en runde i skogen langs stisystem fra Burhol gård over toppen av alpinbakken og ned i lysløypa.

– Stølpejakta er som vanlig gratis. Kartfoldere blir lagt ut rundt om i kommunen, eller du kan benytte deg av Stolpejaktas app på mobiltelefonen, forteller Kristine Tollefsen.

Hver hvitmalte stolpe som besøkes kan enten registreres på smarttelefonen eller manuelt i kartfolderen, og stolpene står ute til 1. oktober.