Haneborg skole har ni liv. Minst. Foran folkemøtet i slutten av forrige uke hadde kommunedirektør Inger Hegna og konsulentselskapet Agenda Kaupang lagt ned skolen.

Aurskog-Hølands øverste administrative leder og det mye brukte konsulentselskapet hadde også fått med seg Arbeiderpartiet på nedleggelseslaget.

Fungerende gruppeleder Tommy Lunaas hadde fått den utakknemlige oppgaven å forfekte Arbeiderpartiets ståsted under møtet. Han ble nesten buet ut av den fullsatte salen, men Lunaas skal ha for at han sto rakrygget i stormen. Tommy Lunaas er ingen pingle!

Etter møtet skiftet Arbeiderpartiet standpunkt. Partiet ville i likhet med de andre partiene beholde Haneborg skole likevel.

Tommy Lunaas og resten av Arbeiderpartiet skal ikke se på det som et nederlag. Tvert imot. Det er flott at vi har folkevalgte som hører på innbyggerne. I denne saken hadde det motsatte vært bortimot politisk selvmord for kommunens største opposisjonsparti.

Æren for den overraskende vendingen i Haneborg skole-sagaen bør likevel tilskrives Foreldrenes Arbeidsutvalg ved skolen og andre gode krefter i kretsen. Med stort sett saklige og grundige innlegg ble skolens fortrinn og betydning for stedet løftet fram. Historiene om elever som hadde fått en helt ny skolehverdag takket være læringsmiljøet ved den lille grendeskolen, gjorde inntrykk på alle.

Det samme gjorde David Jordhus-Lier som tok til orde for at Haneborg skoles framtid også handler om stedsutvikling.

– Vi må ikke redusere dette spørsmålet til noe som handler om skolestruktur. Dette handler om samfunnskonsekvensene. Dette handler om livs- og bærekraften til stedet Lierfoss. Gjennom rapporten til Agenda Kaupang får jeg inntrykk av at stedet er i ferd med å bli avfolket, og at det snart ikke er elever igjen. Da må jeg få nevne at det jobbes med planer om å bygge så mye som 100 boenheter i Lieråsen, fortalte David Jordhus-Lier, som selv har vært elev ved skolen.

Det så mørkt ut for Haneborg skole. Nå ser det lyst ut!