Oppgjørene mellom LO Stat og Spekter for Norsk Tipping og Ruter må til Riksmekleren etter at partene ikke klarte å bli enige.

Partene møttes mandag og tirsdag denne uka. LO Stats nestleder Lise Olsen ledet forhandlingene, og opplyser til FriFagbevegelse at det partene strides om pensjonsordninger.

De fagorganiserte i Norsk Tipping er medlemmer i Norsk Tjenestemannslag NTL, og har i dag pensjons fra Statens pensjonskasse. Arbeidsgiver ønsker å endre dette til en innskuddspensjon, noe LO Stat og NTL ikke vil gå med på.

De ansatte i Ruter er organisert i Fagforbundet og NTL. I Ruter har nyansatte en midlertidig innskuddsordning, mens de som har vært ansatt i lengre tid, har en lukket ytelsespensjonsordning. Forbundene og LO Stat krever at pensjonen framover skal være en hybridpensjon.

Olsen sier streikefaren er reell.

– Når det går til mekling, er det alltid streikefare. Det har ikke vist seg vanskelig å mobilisere medlemmer på pensjonsspørsmål. Vi skal prøve å finne løsninger, men det er mye prinsipper ute og går her fra begge sider, og det er krevende, sier Olsen.

(©NTB)