I løpt av et par-tre minutter hadde feltet i et av verdens største etapperitt for kvinner, Tour of Scandinavia, feid gjennom sentrumsområdet. Først en utbrytergruppe på fem. Et par minutter senere hovedfeltet.

– Klart vi gjør en innsats for sykkelgruppa i SHIUL når vi blir spurt!

Asbjørn Basnes og Tore Severinsen var samstemte da vi traff løypevaktduoen i nedkjøringen til skolen og Søndrehallen. De var to av i alt 1.200 frivillige, nøkkelpersonene i å avvikle arrangement av denne størrelsen. Det er nemlig ikke et hvilket som helst sykkelritt som rullet gjennom bygda denne søndagsformiddagen.

Topp tre i verden

– Tour of Scandinavia er et av topp-tre internasjonale etapperittene for kvinner. Bare Tour de France og Giro de Italia er foran, kunne daglig leder for rittet, Roy Moberg, fortelle da Indre møtte ham og president i Norges Cykleforbund, Jan Oddvar Sørnes, på Hemnes.

Rittet over 958 kilometer, fordelt på seks etapper. Det startet i København, fortsatte via Bohuslänkysten i Sverige før det gikk på kryss og tvers i Østfold og videre opp til Norefjell før avslutningsetappen.

– Budsjettet for Tour of Scandinavia ligger på 15 millioner kroner og vi har i løpet av uken 1.200 frivillige i sving. 150 utgjør en kjernegruppe som følger rittet hele veien. De øvrige er lokale krefter som stiller opp og bidrar til sykkelfesten der den passerer, slik som her på Hemnes, sa Roy Moberg før han og sykkelpresidenten hoppet inn i bilen for å haste videre.

Fin erstatning for rally

Blant dem som hadde møtt opp i Hemnes sentrum for å se kampen om en innlagt spurtpris her, var Eva Bjøreng og Rolf Halvorsen. På en av sommerens varmeste dager hadde valgt å finne seg litt skygge mens de ventet på de syklende i Åsenveien.

– Det er her det skjer i dag, sier Eva smilende, og fortsetter:

– I alle år Aurskog-Høland Rally har gått forbi her, har vi vært på plass med campingstol og termos med kaffe. I år ble det ikke noe rally. Da ble dette en fin erstatning, sier Eva med adresse til Tour of Scandinavia.

Totalvinner av årets Tour of Scandinavia ble danske Cecilie Uttrup Ludwig, men den store rytteren ble likevel nederlandske Marianne Vos – 35-åringen med to OL-gull og 12 VM-gull, fordelt på sykkelcross, landevei og bane på samvittigheten.

Hun vant fire av de seks etappene, men måtte melde pass i kampen om sammenlagtseieren på de knallharde avsluttende 10 kilometerne opp til Norefjell på nest siste etappe.