To år med nedstenging har ikke gjort det lett for mange frivillige lag og foreninger. Mange har opplevd store omveltninger, deriblant barne- og ungdomsteateret Tut og Kjør.
Tut og Kjør har 26 skuespillere mellom 7 og 14 år. De fleste hadde aldri stått på en scene før, og det selv om Tut og Kjør fyller 30 år i 2022. Da blir alle spente på alt som kan gå galt, men ingenting gikk galt denne kvelden. Ingenting av betydning i hvert fall. Tut og Kjør som helhet imponerte på alle områder.
Aurora Amundsen Vikane (13 år) gjorde solid innsats i rollen som Lord Farquaad.
– Det har vært veldig gøy. Du føler at du får utviklet deg. Man får en god mestringsfølelse og vi hjelper hverandre, forteller Aurora til Indre Akershus Blad.

Fullsatt sal og stående applaus – se hvem vi møtte!
30 år med teater
Styreleder Lars Erik Holter skryter hemningsløst av både skuespillere, foreldre og alle de frivillige som har vært med og sørget for at Tut og Kjør har overlevd alle disse årene.
– I år har Tut og Kjør eksistert i 30 år. Dette barne- og ungdomsteatret har med andre ord overlevd nasjonale finanskriser og store utskiftninger av både skuespillere og foresatte, og ikke en gang en toårig pandemi med nedstengninger og restriksjoner kunne stanse Tut og Kjør. Vi ønsker å sende en hilsen til alle de frivillige som i 30 år har sørget for at Tut og Kjør har holdt koken.
Pål Corneliussen fikk Sørumprisen i 2012 for innsatsen sin i Tut og Kjør. Han har vært med i styre og stell i 25 år, nesten helt fra starten, og ga seg for bare noen få år siden. Han har selv hatt tre barn med som skuespillere. I år er datteren, Caroline Kvamme med som sufflør og hjelpeinstruktør. Barnebarnet Lykke Sophia Kvamme er med som skuespiller.
– Det var Anita Dragseth, Bjørn og Jane Hesthag som startet opp Tut og Kjør i 1992. Jeg var kollega med Bjørn, og han spurte meg om jeg kunne dra litt i ledninger og ordne med lys og slikt. Sønnen Daniel ble også tidlig med i teateret, og deretter ble jeg med i styret og stell, forteller Corneliussen.
– Teater er viktig
Det er ikke tvil om at Pål Corneliussen er stolt av å ha vært med i Tut og Kjør.
– Hvor viktig det er å drive med barne- og ungdomsteater?
– Det er veldig viktig. Fantastisk viktig faktisk. Det er mange jeg har lært å kjenne opp gjennom årene som har hatt utrolig nytte av å være med i teater. Både barn og voksne, men spesielt barn, har hatt enormt nytte av det. Enten du kommer fra et hjem som har det litt tungt eller et superhjem. Det er et veldig inkluderende miljø der alle er velkommen og godtatt som de er. Det er faktisk det mest inkluderende miljøet jeg vet om. Veldig mange har fått en oppsving i livet og fått med seg en ballast og styrke som er utrolig positivt. Det er spesielt viktig for unge å få en slik selvtillit som bare det å stå på en scene kan gi deg. Det å være litt annerledes er godtatt i teatermiljøet. Det gir en styrke gjennom hele livet.
Hemningsløst skryt
Styreleder Lars Erik Holter skryter også av innsatsen til alle skuespillerne som har jobbet iherdig de siste seks månedene med øvingen og forberedelser til kveldens premiere.
– Den siste uka har vi vært her i Bingsfosshallen hver eneste dag for å gjennomføre innspurten mot premieren i kveld. Dere har kommet hit rett fra skolen, dere har spist her, gjort lekser her, noen har kanskje til og med sovet litt her, vi har ledd og vi har grått, vi har vært begeistra og vi har hatt det tungt, men hele tida har dere stått på og øvd inn replikker, sanger, karakterer og situasjoner og det arbeidet har resultert i en vidunderlig teateropplevelse for oss i salen. På vegne av styret vil jeg gjerne takke dere for urokkelig standhaftighet, herlig spilleglede, smittende lekenhet, sjenerøsitet mot hverandre og sterkt samhold. Dere er blitt en tøff gjeng, som tør å stå på scenen foran 200 mennesker og gi av dere selv.
Ordfører Jørgen Vik gratulerer med vel overstått premiere, og var synlig imponert over innsatsen denne kvelden og de siste 30 årene.
– Dette var fantastisk bra, og jeg vet hvor mye jobb det er med en slik forestilling da jeg kommer fra en teaterfamilie selv. Jeg skal love dere at vi i kommunen ser og hører dere. Tusen takk for en feiende flott opplevelse.
Det å være annerledes
Lars Erik Holter forteller at musikalen Shrek Jr er en historie om det å være annerledes. Det er et viktig tema på alle mulige måter. Han fortsetter å skryte av skuespillerne og den viktige innsatsen de har gjort.
– Det er lett å ha fordommer mot dem som ikke ser ut som alle andre. Det er mange som ikke blir akseptert i samfunnet. Gjennom deltakelse i denne forestillingen har dere vært med på å sende et viktig budskap til verden.