Mandag må piggdekkene av

På tide: Har du ikke tatt av piggdekkene, er siste frist mandag.

På tide: Har du ikke tatt av piggdekkene, er siste frist mandag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange har trolig gjort det allerede, men mandag er fristen til å få av piggdekkene i sør. Helst bør man skifte til sommerdekk, men undersøkelser viser likevel at en av fem vil kjøre gjennom sommeren på piggfrie vinterdekk, noe som kan få store konsekvenser.

DEL

– Piggfrie vinterdekk har langt dårligere veigrep enn sommerdekk, ikke minst på våt veibane. Selv på tørr veibane vil bremselengden være betraktelig lenger med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk, noe som kan bli fatalt hvis du må bråbremse eller reagere hurtig. Derfor anbefaler vi alle å få av vinterdekkene, sier Jeanett Tennefoss, bilskadedirektør i Tryg Forsikring.

Risikerer vannplanning

Piggfrie vinterdekk har en mykere type gummi enn sommerdekk. Resultatet er at bilføreren risikerer ustabilitet, lengre bremsestrekning og langt dårligere drenering av regnvann. På våt veibane risikerer du å få vannplaning ved lavere hastighet enn med sommerdekk.

– Mange tror de sparer penger ved å kjøre med piggfrie vinterdekk som om de var helårsdekk. Men da overser man farene med piggfrie vinterdekk på sommerføre. Den ekstra bremselengden kan bli utslagsgivende og forårsake sammenstøt, skade og død ved en kritisk oppbremsing, sier hun.

Artikkeltags