I Indre 24.2. presenterer Milian Ødegaard Bernkonvensjonen i større bredde. Der viser han at vi har viktigere ansvar for andre arter enn ulv. Ulv er ikke truet, men føles truende for mange, men det er altså en irrasjonell følelse, mener Geir Aasen på samme side.

Vi kan gjerne diskutere erfaringer eller eventyr eller skal vi si holdninger? I min oppvekst hørte vi levende fortellinger om fangst i ulvegraver.

 

Så tok 500 menn ansvar, gikk på klappjakt og fikk ulv vekk fra Aurskog og Høland i 1854. I tradisjon og eventyr var ulv farlig. En av verdens ledende ulveforskere David Mech fra USA sier i et intervju i Aftenposten 28.2.00: «Jeg ville ikke la barn være alene på steder der ulv kan dukke opp».

I Hakkebakkeskogen ble det tryggere å ferdes. Den sinte, skumle reven ble hjelpsom og snill vegetarianer. Kona og mannen på gården og Hannibal, bikkja deres, er de farligste, det synes i hvertfall mitt lille barnebarn. I dag kan en høre ungdom si at dyr betyr mer for dem enn mennesker.

 

Etter børskrakket i 1989 skulle turisme få næringslivet til å blomstre. Veien nordover fra Halden fikk navnet Villmarksveien. Fareskilt for elg skulle trekke tyske turister til kultursteder ved grensen. Kanskje trodde rovviltforvalterne at det var villmark her, passende til verneområde? Resultatet er ulv i kulturskog. Urban ulv! Den skremmer og blir skremt selv, dopet og merket. Er det verdig ulveliv?

Sykdom og bruk av antibiotika er et problem i dyrehold. Hjortedyr på beite gir rent og friskt kjøtt. Ennå! Ulv konkurrerer i det matfatet og det sies den har sykdom (treleddet bendelorm som er dødelig) som kan overføres via bær og annet vilt til mennesker. I lille, smale Norge passer det dårlig å ha ulv av hensyn til mennesker, kultur, landskap og til ulv!