En så stor kommune som Sørum skal ikke ha 7,7 prosent mobbing!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHøsten 2016, som medlem av kommunestyrets utvalg for Kultur, familie og nærmiljø, oppdaget jeg de høye mobbetallene i Sørum i en helserapport(!) ni måneder etter at elevundersøkelsene var tatt på skolene (november-desember 2015). I den samme helserapporten var vinklingen at det høye omfanget av mobbing i Sørum på sikt kunne utgjøre et helseproblem.
 

I dag på nærbutikken ser jeg et førstesideoppslag i Dagbladet om Norges verste mobbekommuner. Bare synd at Dagbladet henger ut de minste kommunene i landet – og slipper de store av kroken. Et lite målegrunnlag på en liten skole eller i en liten kommune kan nemlig gi store statistiske utslag i slike oversikter. En grendeskole med til sammen 10 elever på sjuende og tiende trinn vil få 20 prosent mobbing hvis to av de ti elevene oppgir å bli mobbet. At Modalen kommune med 381 innbyggere er verst i Hordaland med 11,1 prosent mobbing, kan statistisk sett skyldes tilfeldigheter og naturlig variasjon. Tall på små skoler og i små kommuner må derfor tas med en klype salt.

Jo større tallgrunnlaget er, på større alvor skal derimot mobbetallene tas. Jo flere elever som går på 7. og 10. trinn i en kommune, jo mer sier stikkprøvegrunnlaget om situasjonen til den totale elevpopulasjonen i kommunen. De store talls lov. Og fordi Dagbladet ikke har satt befolkningstall opp mot mobbetall, unngår Sørum dermed å komme på førstesiden av avisa som en av Norges verste mobbekommuner.

I hele Norge finnes det nemlig bare én kommune som har flere innbyggere enn Sørum som har dårligere resultat enn 7,7 prosent mobbing (Arendal). Alle de øvrige 67 kommunene i Norge som har flere innbyggere enn Sørum har mindre enn 7,7 prosent mobbing. En så stor kommune som Sørum skal ikke ha 7,7 prosent mobbing! Dette er svært stygge tall med tanke på sikkerheten rundt funnet – og det store antallet barn som mobbes.

Aller verst er det selvsagt når høye mobbetall i større kommuner forblir høye over år. Vi snakker om hundrevis av barn som ikke får hjelp – over tid. Trenden til Sørum er til alt overmål negativ. Sørum er dermed en kommune jeg som forelder absolutt ikke burde tiltro å ta vare på mine barn. (Heldigvis går ungene mine på unntaksskolen i kommunen: Sørumsand skole.)

På STORE Frogner skole blir hele 12 prosent av elevene mobbet. Det er enda verre enn i fjor. Når skoleledelsen påviselig ikke klarer å sikre barnas sikkerhet, bør skolen enten settes under administrasjon eller stenges inntil barna kan sikres en trygg hverdag. Både Barneombudet og AP’s Trond Giske har foreslått å stenge mobbeskoler. Også barn bør ha rett til et trygt arbeidsmiljø.

Jeg ble selv mobbet på skoler i Sørum kommune. Og det er vondt, trist og flaut at mine barn 40 år senere skal kunne utsettes for den samme ukulturen.

For når vi politikere ikke klarer å gjøre jobben for den offentlige skolen, skal vi da håpe at det kommer en privatskole og fikser biffen (mange ressurssterke foreldre tar jo nettopp slike valg – og sender sine mobbeutsatte barn dit)? Eller skal vi endelig brette opp ermene og gjøre jobben?

Sørum kommune har høytidelig proklamert at vi skal ha Norges beste skole. Da må vi stoppe mobbingen først. Nøkkelen, som mange mobbeutsatte elever refererer til, er i tillegg til en bedring av relasjonene mellom elevene – å skape en nærere og åpnere relasjon mellom lærer og elev. Og til dette trenger lærerne mer tid med elevene.

På tomannshånd.

Kjetil Tveit Hasselberg

Uavhengig representant, Sørum kommunestyre

Sørumsand

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags