Hjemløse katter: Vi har hittil i år hatt noen stygge tilfeller

Av

Vi synes det absolutt har vært en nedgang i antall hjemløse katter.

DEL

MeningerHjemløse Katter, Løken er en liten forening som hjelper katter som ikke har noe hjem og dermed må klare seg selv. Vi har nå et eget styre og organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene.

Viser til tidligere innlegg i 2017 som het «Året da alt snudde» og 2018: «Fra håp til virkelighet». Innleggene bar preg av et ønske om en reduksjon av antall hjemløse katter i Aurskog-Høland kommune som er vårt primære nedslagsfelt.

Vi synes det absolutt har vært en nedgang i antall hjemløse katter. I fjor var det mange gravide hunnkatter som ble tatt inn. Så langt i år, og det er veldig tidlig på året, er det overvekt av enslige ukastrerte hankatter uten chip, som dukker opp her og der. Ønsket er selvsagt at folk kastrerer hannkattene sine også.

Vi har hittil i år hatt noen stygge tilfeller. En katt som ble hentet på Rømskog hadde gått noen år med hofta ute av ledd. Dette beinet var grodd i vinkel og påførte dyret mye smerter og lidelse. Denne var helt tam og sies å være flyttet i fra.

I Trøgstad ved auksjonshuset ble en hannkatt tatt i felle og den hadde nesten ikke pels igjen. Den var full av lus, hadde masse væske i brystet og brukne tenner. For et par uker siden ble en hannkatt tatt i felle på Hemnes, den hadde alvorlige nyreproblemer og flere andre alvorlige symptomer og brukne tenner. Det er verdt å merke seg at disse sykdommene også kan smitte til tamme, eide huskatter.

Det verste er at disse hannkattene og andre hjemløse katter, er overlatt til sin egen saktegående død. Noe som påfører disse kattene unødvendig lidelse. Dyr som er eid, blir avlivet i tide for å unngå lidelser, mens hjemløse katter må lide hele veien til døden innhenter dem.

Det er umulig å ikke la seg berøre av deres skjebne for oss som steller disse kattene og så går den tunge, siste veien med dem. De får i hvert fall en anstendig død, som lett kunne vært unngått om eierne hadde tatt ansvar for dem.

Vi håper alle vil bidra til å forhindre antall hjemløse katter som gjøres ved å kastrere og id-merke sin egen katt. Jeg må si jeg personlig er overveldet over folk sin vilje til å hjelpe katter her ute. 3 feller er stadig på utlån og folk passer feller hjemme hos seg selv og kjører katten til veterinæren eller hit til oppstalling. Disse kattene blir oppdaget av folk som bryr seg og de får hjelp i tide. Samtidig er det også dem som jager vekk syke katter fra terrassen sin, eller har hjemløse katter i låven uten å bry seg en dritt om det. Dette kan være oppegående, høyt utdannede mennesker som elsker hestene sine eller andre dyr, og ikke evner å se at stallkattene deres lider. Heldigvis er det flest av den 1. kategorien. Disse menneskene som har empati og vilje til å gjøre noe for katter i nød. Uten dere hadde dette vært en veldig vanskelig oppgave. Vi takker dere fra hjerte.

Mange tør ikke mate en katt i nød fordi de er redde for å bli eier av katten. Reglene er sånn: Dersom du knytter en katt til deg ved å gi mat og mater over lang tid uten å foreta deg noe annet, kan du bli eier av katten og to katter kan fort bli til 30.

Men dersom du tar kontakt med Mattilsynet eller annen hjelpeforening rimelig raskt, kan ingen si at du er eier av katten. Vi har alle en hjelpeplikt i henhold til Dyrevernloven og det inkluderer mating av katt i nød. Det er altså viktig å ta grep med en gang du ser en katt som virker å være hjemløs.

Vi ønsker alle kattevenner en god vår og sommer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags