Kommunenavnet må bli Aurskog-Høland kommune

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI Aurskog-Høland bor det ca. 16.331 innbyggere per 2. kvartal 2017.

I Rømskog kun 683 innbyggere per 2. kvartal 2017

Da Aurskog-Høland ble dannet ved sammenslåing av Aurskog, Høland S. og N. og Setskog

1. januar 1966 hadde faktisk Setskog flere innbyggere enn Rømskog har i dag.

Den lille kommunen må nok her finne seg i å bli en del av en mye større kommune.


Kostnadene med en sammenslåing vil bli svært store.

Jeg bor på Kolbotn, og har et småbruk i Spilhaugkroken i Aurskog. Vår kommune Oppegård slås sammen med Ski kommune. Den nye kommunen får navnet Nordre Follo. Navnet forteller hvor kommunen ligger og har en historisk og geografisk forankring.

Beregnet pris for kommunesammenslåingen her er 100 MNOK. Altså hundre millioner kroner, og mye av dette går til konsulentbistand!

Staten bidrar kun med 70 millioner, mens de to kommunene vil få en kostnad på 30 MNOK!

Den nye storkommunen Nordre Follo vil få ca. 4000 ansatte.


Integrering av IT-systemer er en stor kostnad, og en må beregne bruk av IT-konsulenter.

Aurskog-Høland kommune og Rømskog kommune vet hva de får fra staten (50 MNOK), men har de beregnet hvor store kostander de må dekke selv?

Hvor mange ansatte regner den nye kommunen med å få?

Vil antall arbeidsplasser i den nye kommunen bli redusert i forhold til hva de to kommunene har i dag, for dermed å spare penger ved en sammenslåing?

Hvor mye vil en navneendring koste, og er det verdt det?

Hvor mange år vil det gå før kostnadene ved sammenslåingen er inntjent?


Må en ha et nytt navn bare fordi to kommuner slås sammen?

Ordføreren i Rømskog viser til at Rømskog ble egen kommune i 1902, og at det derfor bør bli et nytt navn ved sammenslåingen. Dette er vel ikke et holdbart argument for å gi storkommunen et nytt navn.

Aurskog hadde vært egen kommune fra 1837. Den ble slått sammen med Søndre og Nordre Høland og Setskog etter 129 år som egen kommune.

Høland kommune var som Aurskog også egen kommune fra 1837, men ble 1. juli 1924 delt i Søndre Høland og Nordre Høland.

Setskog ble skilt ut fra Høland som egen kommune 1. januar 1905.

Alle disse kommunene hadde flere innbyggere 1. januar 1966 enn Rømskog har i dag.


I Aurskog-Høland kommune er det egne geografiske områder som har beholdt sine gamle navn. Bygdenavnene er fortsatt i hevd og vi kaller oss både urskauinger, Sesskauinger og Hølendinger selv om vi bor i Aurskog-Høland, og er stolt over det. Selv om jeg nå bor utenfor kommunen kaller jeg meg urskauing.

Dere fra Rømskauen kan være like stolt av bygda deres som vi er, selv om dere blir del av et større fellesskap. Å kalle det «bare» bygda synes jeg er litt sårende, vær stolt av den bygda du bor i og det området du kommer fra.


Husk på internettbruk når navnet velges. I Indre Akershus blad er det kommet forslag om navn som Skogland og Setten på den nye kommunen. Begge disse navnene er allerede registrert som domenenavn (.no) på Internett. Å kjøpe ut disse navnene fra eierne kan bli veldig dyrt. Hvis ikke det blir gjort vil alle som søker etter den nye kommunen på internett komme til helt andre steder enn kommunen. Forslag om nye navn må altså før navnforslag legges frem sjekkes ut mot registrerte domenenavn.

Et søk på navnet «Aurskog-Høland kommune» på internett gir 305 000 resultater.

Et søk på «Rømskog kommune» gir 143 000 resultater. En ser altså ikke bare en stor forskjell i folketallet, men også hvor mye navnene er brukt på internett.

Søk på «Aurskog-Høland» gir 815 000 treff på navnet per d.d. Navnet «Rømskog» har 433.000 treff.

To av de forslåtte navnene holder ikke mål. Skogland høres ut som et navn der det bare er skog. Et land med skog. Vel har vi mye skog her, men hvem vil bo eller drive bedrifter omgitt av bare skog? Og hvor er det i vårt langstrakte land? Det er fint med skog og hytte og friluftsliv, men alle skogsområder med fastboende er jo på det nærmeste fraflyttet.

Hovedtyngden av befolkningen i kommunen bor sentralt langs Tistedalsvassdraget med dyrkbar mark på begge sider av elva, enten elva heter Hølandselva, Lierelva, Riserelva eller Gørrelva. For oss som bor sentralt i kommunen nær vassdraget ser vi på Setten, som er foreslått som navn, som en vakker sjø langt inn på Skauen. Jeg skjønner godt at to av dem som har skrevet innlegg om Setten som valg av navn gjør det da de har slektsrøttene sine her inne på Setskog, og ønsker vel å trekke fram Setskog av kommuneglemselens slør. Hvor sentralt det er i kommunen vet bare de, og sentrum i kommunen vil vel være nærmere Fosser i Høland.

Aurskog et riktigere valg enn Høland som kommunenavn. Nå ser jeg at Høland er foreslått som nytt kommunenavn. Skal kommunenavnet være kort må en vel heller ta Aurskog som kommunenavn. Det inneholder jo skog i navnet og bør være akseptabelt både for folk fra Setskog og Rømskog.

Østre Romerike er et godt navnevalg hvis en ser helt bort fra kostnadene ved navnendringen. Navnet har som Nordre Follo en historisk forankring og forteller noe om beliggenheten. Det vil være mer attraktivt for de som flytter hit og bedrifter som ønsker å etablere seg her, og viser nærheten til de sentrale delene av Østlandsområdet.

Navnet er et historisk navn for den delen av det tidligere småkongedømme Romerike der vi hører hjemme. Det henger også sammen med prostiet og viser hvor vi geografisk og kulturelt hører til.

Det enkleste, billigste og mest fornuftige vil være å integrere Rømskog inn i Aurskog-Høland, og beholde Aurskog-Høland kommune som navn på den nye storkommunen.

Til Rømskogs ordfører vil jeg si; la ikke følelsene føre til at du mister gangsynet, noen ganger kan det også lønne seg å være fornuftig. Skattebetalerne må skånes for unødig pengebruk.

Bruk heller tid og penger på annet enn å finne på et nytt navn. Dette blir dyrt nok allikevel.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags