Gå til sidens hovedinnhold

Hva skjer nå med Sørum?

Søknad om skilsmisse fra storkommunen

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I kommunestyremøtet 25. oktober 17 ble det flertall for å sende en søknad om at tvangssammenslåinga av kommunene Fet, Skedsmo og Sørum oppheves. Partiene som støtter denne søknaden er Ap, MGD, Sv og Sp.

Søknaden er meget god. Den bygger på faktaopplysninger, og jeg er glad for at denne nå kommer fram til rikspolitikerne. De får en mulighet til å få et innblikk i saken om kommunereformen i Sørum og om hva folket mener.

Les også

Her vil man ha 80 hyttetomter og 98 parsellhager

 

Jeg vil spesielt trekke fram punktet om «Frivillighet «som står i søknaden:

«Sørum kommune er av den oppfatning at en kommunesammenslåing må baseres på frivillighet. Slik vedtaket foreligger i dag, er det ikke forståelse i befolkningen i Sørum for hvorfor denne sammenslåingen vil være en fordel for vår kommune.

En viktig del av verdien i vårt lokalsamfunn er alle de sterke krefter innen idrett, kultur og lokalmiljøer. Mye av energien i dette engasjementet kommer fra stoltheten for den kommunen vi lever i.

En tvangssammenslåing, som det i tillegg ikke er godt argumentert for, vil derfor svekke vår kommune og ta bort mye av grunnlaget for en framtidig god utvikling.»

Jeg har hatt mulighet til å være med i valgkampen mot tvangssammenslåing både ved Senterpartiet og gruppa «La Sørum leve» som er en partipolitisk nøytral gruppe. Budskapet har blitt meget godt mottatt hos befolkningen.

Les også

– Jeg kjøpte faktisk hele kjøpesenteret på ferie i Sverige

 

Derfor ble jeg ikke overrasket over det tydelige neiflertallet ved folkeavstemningen, 60 prosent nei og en valgdeltagelse på 69 prosent.

Skal en ny kommunestruktur bli vellykket, må en lytte til folk. I Sørum er motstanden mot en felles kommune med Fet og Skedsmo så stor at en sammenslåing vil få store negative konsekvenser for den videre utviklinga. En prosess om ny kommunestruktur trenger mer tid og løsninger som er lokalt forankret og godt kommunisert med befolkningen.

Innholdet i søknaden fra Sørum kommune om fritak fra tvangssammenslåing, dokumenterer godt at det er et spesielt tilfelle og må gi grunnlag for å omgjøre vedtaket i Stortinget om sammenslåing med Fet og Skedsmo. KrF sentralt er i en vippeposisjon om reversering av tvangssammenslåinger.

Les også

Foreslår å øke eiendomsskatten

 

Partileder, Knut Arild Hareide, har uttalt at partiet i helt spesielle tilfeller kan vurdere å omgjøre tvangsvedtak. Håper, når han får lest denne søknaden, at hans uttalelser også gjelder vår region.

Jeg håper og tror at rikspolitikerne leser denne søknaden nøye, bruker sunn fornuft og dermed sørger for reversering av tvangsvedtaket om kommunesammenslåing av Fet, Skedsmo og Sørum.

Kommentarer til denne saken