Utbyggere siklet på eiendommen vår. Det føltes ikke greit! 

Idyll: Innsenderen skriver om utviklingen på Bjørkelangen.

Idyll: Innsenderen skriver om utviklingen på Bjørkelangen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når utviklingen på Sørumsand blir til innvikling.

DEL

MeningerJeg sitter her en stille og solrik påskedag ved spisebordet mitt og ser ut over «min lille verden». Fyensand, Bingsfossen og Glomma. Vi var så glade og tilfredse da vi bestemte oss for å flytte tilbake til Sørumsand for 14 år siden. Etter mange år i leilighet var det luksus med egen hage, og gress under føttene. Mine besteforeldres gamle hus, der jeg engang tilbrakte mitt aller første leveår. Så velkjent og hyggelig, og fult av gode minner. Det føltes godt og riktig å komme tilbake hit. Så klart var mangt og mye forandret siden jeg flyttet fra bygda i 1982, En diger hall hadde vokst opp på utsiden av hagegjerdet, men den sjenerte ikke oss i grunnen. Vårt lille «Bakkebygrenda» her innerst i Bekkefaret var seg selv likt.

Så gikk det noen år i fred og fordragelighet. Så kom Områdeplanen! Kloke hoder med sans for fremskritt og profitt synes at lille Sørumsand var alt for siderumpa! Bort med småhus og hager, var forslaget. Inn med svære bomaskiner og urbant preg. Vår lille verden ble plutselig svært utrygg. Sånn blir det jo når du føler din eksistens truet! Områdeplanen ville ha oss vekk og bygge blokker.

Utbyggere siklet på eiendommen vår. Det føltes ikke greit! 

I samarbeid med beboerne i Ringveien  fikk vi til slutt gjort om på deler av planen, og vår lille flik av verden ble igjen trygg.... Trodde vi!

For nå går det ikke mer enn drøyt to år, så er vi der igjen! En utbygger (sic) vil lage sin egen variant av Bjørvika her vi bor. Bort med hus og inn med blokker uten engang å spørre oss som bor her hva vi mener! Kommunen melder at det er fritt fram for hvem som helst å komme med forslag for å skape et moderne, fortettet bomiljø på Sørumsand. Ok, greit det, men nå hadde altså vi impliserte i Bekkefaret og Ringveien sagt et meget klart og tydelig nei til disse planene for kun to år siden.

Man begynner jo å mistenke at det sitter noen på rådhuset med sterkt svekket korttidshukommelse! Eller er det sånn at bare en potensiell utbygger kommer med en ide....legger kommunen seg flat på ryggen og logrer med tanken på hvor flott det vil bli når hele Sørumsand blir til et eneste stort mini-Romsås, og skattepengene flommer inn?

Her er planer om å bygge flere tusen leiligheter i sentrum av Sørumsand. For folk skal ikke lenger kjøre bil. Greit nok det sikkert, for mange, MEN togene på Kongsvingerbanen er fulle lenge før du skviser deg inn på Sørumsand, og det er faktisk inmari langt å sykle til Oslo ! Burde ikke kollektivtrafikken være utbygd før alle disse menneskene flytter inn? Burde ikke veinettet bygges ut? For vi må jo i hvert fall busse rundt på alle skoleungene når skolene også skal sentraliseres.

Jeg skjønner at ingenting varer evig, og jeg forstår at vi trenger flere boliger, men må det virkelig gjøres på denne måten? Vil virkelig alle disse tusenvis av familiene Sørum kommune ser for seg skal befolke disse leilighetene bo i drabantbyen Sørumsand? Er vi så skråsikre på at de ikke heller ville bo i småhus med gress under beina fordelt rundt om i kommunen? Blir det ikke mer enn nok boligblokker til alle som ønsker denne boformen når vi blir til storkommunen Lillestrøm? Sørum er da mye mer enn Sørumsand? Hva med Blaker eller Lørenfallet?  Mange vil da fortsatt gjerne bo rolig og landlig.

Hvorfor kan ikke bygda få være bygda? De fleste byfamilier  flytter da ikke ut av byene for å bo blokk! Bygg flere familievennlige hus, og bygg blokkene deres i sentrum som planlagt, bygg høyt på Trevaretomta der sjenerer det ingen, legg parkeringa under bakken, og skap et levende handelssentrum, vi vil jo ha det også , men ikke ta fra oss de gamle, levende småhusmiljøene som gir Sørumsand identitet. Ikke ødelegg områdene rundt Glomma som er helt unike!  Vi trenger å bevare historien vår også. Vi trenger da virkelig ikke noen restaurant på ei brygge på Fyensand (den ville dessuten bli oversvømt hver vår). Vi har jo allerede noe som er mye viktigere enn all verdens restauranter. Vi har flora og fauna, og ei elv å være stolt av, et friluftsområde for hele Romerike, som blir brukt og elsket av alle. Bare i dag har parkeringa ved Bingsfossen vært smekkfull!

Og oss som bor her innerst i Bekkefaret...? Vel, vi vil ikke selge! Og vi vil ikke bo noen andre steder, men vi sover ikke godt om natten når hvem som helst kan fremkaste planer om å rive huset vårt annet hvert år! Det er rett og slett ikke greit å bli behandlet sånn! Det heller ikke greit at en utbygger som forøvrig ikke eier en eneste av de eiendommene han vil ha revet får lov til å ture frem  som han gjør på bekostning av oss som bor i disse husene og som har tatt et soleklart standpunkt MOT utbygging og salg ! Framtiden blir alt for usikker til at du kan ha et godt liv i «den gode kommunen»  med  sultne utbyggere luskende  over gårdsplassen i tide og utide....og hva er det forresten som haster sånn?  Nå som vi skal bli én kjempekommune er det jo ikke brått sikkert at de andre er enige med Sørum om hvordan fremtidens Sørumsand skal se ut? Kan vi ikke bare vente litt og ha litt is i magen nå, det kommer jo garantert en ny kommuneplan for storkommunen Lillestrøm !

Vi er nødt til å få en slutt på denne vinglingen når det gjelder hva og hvor vi skal bygge og ikke bygge, og ikke forandre disse planene annen hvert år. Det er i hvert fall ikke til det beste for innbyggerne! Vi som bor på Sørumsand må kunne forvente oss mere forutsigbarhet i planene. 

Sørum har blitt en kommune som satser mer på innvikling enn på utvikling, og det er da vel ikke det vi vil, eller ?

Få nyhetene rett på din mobil!

Last ned appen indre.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For iPhone

For Android

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags