Kampen mot narkotika i Aurskog-Høland: Det handler om å være tidlig inne i bildet

Følger debatten: Politibetjent Ann Mari Bakketun ved Aurskog-Høland lensmannskontor.

Følger debatten: Politibetjent Ann Mari Bakketun ved Aurskog-Høland lensmannskontor.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Som engasjert aktør i kampen mot narkotika i ungdomsmiljøene i Aurskog-Høland, har politiet lagt merke til debatten rundt kommunens rusplan (2018-2022) som behandles politisk i disse dager.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

I en tid der vi opplever at en økende andel yngre ungdommer tester ut cannabis – samtidig som kokain og spesielt MDMA (ecstasy) får en slags renessanse i flere russe- og ungdomsmiljøer, blir den forebyggende, tverrfaglige innsatsen som gode lokale krefter kan bidra med viktigere og viktigere.

Vi trenger å organisere arbeidet på en slik måte at vi får mest mulig ut av ressursene.  Samtidig trenger vi å være tidligst mulig inne i hvert enkelt tilfelle.

Politiet samarbeider godt med skolehelsetjenesten. En del av arbeidsdelingen til nå har gått ut på at ungdom som har utfordringer med rus, kan skrive kontrakt med politiet. De signerer på at de samtykker i at de skal holde seg rusfrie og at de skal la seg teste for bruk av narkotiske stoffer.

Frem til nå har man hatt som forutsetning at det er politiet som skal inngå alle disse ruskontraktene med ungdommene. Det har fungert fint, men ordningen har en åpenbar slagside: Politiet har bare kontakt med en liten andel av de ungdommene som skolehelsetjenesten og elevtjenesten kjenner og jobber med til daglig.

Utfordringene ungdommene lever med kan være sammensatte. Noen ganger vet vi at det har blitt brukt mye tid og ressurser på å hjelpe elever som har problemer med å følge opp skolen.

I ettertid ser en kanskje at problemene var mer sammensatte enn man først trodde og at rusbruk har vært en viktig del av bildet.

På mandag vedtok formannskapet i Aurskog Høland (enstemmig) at det skal gjennomføres et prøveprosjekt der skolehelsetjenesten kan tegne ruskontrakter også med elever som ikke har gjort en slik avtale med politiet.

Politiet når ikke ut til alle skoleelevene, og dem vi når har noen ganger havnet for langt ut på skråplanet når vi blir oppmerksomme på dem. Skolehelsetjenesten og elevtjenesten har den beste oversikten over elevene ved skolen. Å tegne kontrakter med de elevene man tror kan ha et alvorlig rusproblem, vil sikkert oppleves ressurskrevende for skolehelsetjenesten.

Likevel tror vi at den innsatsen som gjøres her kan betale seg: Hvor mange ganger har man ikke satt inn tiltak etter tiltak – for så først i ettertid å bli klar over at det egentlige problemet var nært knyttet til rusbruk?

Politiet skal fortsatt drive forebyggende arbeid mot narkotika i Aurskog-Høland kommune. Men vi når ikke ut til alle tidlig nok.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags