I stedet for roboter, hva med storsatsning på å invitere og inkludere familie, naboer og pensjonister i eldreomsorgen?

Undrende: Innsenderen gjør seg noen tanker om eldreomsorgen. Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB

Undrende: Innsenderen gjør seg noen tanker om eldreomsorgen. Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

For tiden foregår det omfattende undersøkelser og prosjekter i landets eldreomsorg angående underernæring. De eldre skal måles og veies og undersøkes til BMI er fastsatt. Et kjent gjøremål har fått nytt navn: «Samspising». Samtidig innføres velferdsteknologi så fort at vi sliter med å henge med. Vi prater om mangel på ressurser.

For ei tid tilbake leste jeg et slags hurrarop om at de hadde fått opp BMI på et sykehjem, og jeg skjønner det. Men så tenker jeg litt videre. Altså har de fått opp fettprosenten hos de som er for tynne på sykehjemmet. Hvor gamle er de som bor på sykehjemmet, og de som får besøk av hjemmetjenesten? Hvordan er livssituasjonen? Kan det være en naturlig prosess å spise mindre når vi blir eldre? Som en del av en tilbaketrekning fra livet?

Vi vet at eldre utsettes for mange tap. Både fysisk, psykisk og sosialt. Vi vet at ensomhet er et kjent fenomen, og at det kan være en av årsakene til at de mister matlyst. Det er her jeg ikke helt skjønner hva vi driver med.

På den ene siden skal vi starte med dosetter som snakker, «Klokken er ett, du kan ta medisinen din». Det er ressursbesparende. Hjemmetjenesten kan spare mange besøk i døgnet på det. Det neste innen velferdsteknologien som er på full fart inn, er å installere skjermer i hjemmene til de som trenger tilsyn. En skjerm med tilknytning til for eksempel hjemmetjenesten. Slik jeg har skjønt det, med formål om å kunne ha kontakt med de som bor hjemme via nett og skjerm i stedet for fysisk å møte opp.

Hvis vi har så lite ressurser og mennesker at vi må ta i bruk alle mulige andre verktøy for å komme unna fysiske møter, hvem er det som har mulighet til å spise sammen med den som trenger det? Hva skal vi bruke BMI-en til?

Hva skjer underveis i de ulike prosjektene som settes i gang, og som gir merarbeid for de som allerede har tidspress?

Hvis utviklingen fortsetter innenfor velferdsteknologien så er jeg veldig spent på hvilken form «samspiseren» kommer til å ha i framtida.

I stedet for roboter, hva med storsatsning på å invitere og inkludere familie, naboer og pensjonister? Mange kommer til å være pensjonister i 20-40 år fremover, og de fleste mennesker ønsker å føle seg nyttig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags