Hundre år siden Frogner kirke ble flammenes rov

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sankthansaften 23. juni var det hundre år siden Frogner kirke i Sørum brant.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sankthansaften 23. juni var det hundre år siden Frogner kirke i Sørum brant. Flere av hovedstadsavisene omtalte brannen. ”Et af vore ældste kirkebygninger, Frogner kirke i Sørum, er igaaraftes næsten fuldstændig blevet ødelagt af ildebrand. Ogsaa inventaret er dessværre strøget med”, skrev Aftenposten 24. juni 1918.

Klokka halv elleve om kvelden 23. juni ble det oppdaget røyk fra tårnet på kirken. Kort etter slo flammene ut av tårnet. Folk i nærheten styrtet til. Men dørene til kirken var låst, og kirkesangeren som hadde nøklene, bodde et godt stykke unna. Den eneste brannslangen man hadde til disposisjon, manglet trykk. Vann måtte hentes i bøtter fra nabogårdene. Det ble ganske fort klart at kirken ikke stod til å redde. Samtidig var det fare for at flere bygninger i nærheten kunne gå med i brannen. Man måtte derfor konsentrere seg om å hindre at brannen spredte seg. Lykken var at været var dårlig. Det høljeregnet, og dette bidro til at gnistregnet fra kirken ikke fikk satt andre bygninger i fyr.

I løpet av en halvannen times voldsom brann var alt treverket i kirken brent opp. Til slutt stod bare murene igjen. Årsaken til kirkebrannen var lynnedslag. Ved firetida om ettermiddagen sankthansaften hørte naboer til kirken et smell som om en rute knuste. Akkurat da gikk det et kraftig tordenvær over bygda, men ingen oppdaget noe før om kvelden. For øvrig hadde ikke kirken lynavleder. Det eneste av inventaret som ble berget var kirkesølvet, da det ikke ble oppbevart i kirken. Det hadde ikke vært gudstjeneste i kirken på tre uker.

Det antas at Frogner gamle kirke ble oppført som en gårdskirke ca. 1200 eller kort før. En runeinnskrift som ble avdekket i brannruinen gjorde dateringen mulig. Etter brannen i 1918 var det bare murene som stod igjen, og disse stor og forfalt inntil man i siste del av 1930-årene begynte rekonstrueringsarbeidet. Dette skjedde på grunnlag av grundige oppmålinger som Riksantikvaren hadde gjort av kirken i 1899.

Da Frogner kirke brant, hadde den takrytter med tårn. Hvor gammelt denne var, vites ikke, men den er omtalt på 1600-tallet. Kirken var forholdsvis liten og hadde 100 sitteplasser. Dette var nok avgjørende for at man valgte å bygge ny kirke etter brannen. I 1925 ble Frogner nye kirke innviet.

Det tok sin tid å få rekonstruert Frogner gamle kirke - som middelalderkirken kom til å hete etter at den nye kirken var på plass. Murene til gammelkirken ble satt i stand, og i 1960-årene kunne man ta til med innredningen. Altertavle og prekestol før brannen var fra 1600-tallet og ble rekonstruert. Døpefonten er en kopi av en gammel døpefont fra Løken kirke. Inventaret kom på plass sist på 1970-tallet, og Frogner gamle kirke ble formelt innviet 21. juni 1981 i forbindelse med feiringen av kirkens 800-års jubileum.

Få nyhetene rett på din mobil!

Last ned appen indre.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For iPhone

For Android

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken