Vi har det altfor godt!

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerEt minne fra min egen barndom dukket opp da jeg leste mandagens reportasje i Indre om at nordmenn kaster flasker for vanvittig store summer hvert eneste år. Grytidlig en søndags morgen syklet kameraten min og jeg utover mot Heidetangen på Bjørkelangen etter at festen var over på det som på folkemunne bare het Tangen. Stillheten rådet. Vi hadde hørt at det pleide å ligge igjen mye tomgods. Nå skulle vi prøve lykken.

Spente og forventningsfulle gikk vi til verks. Til tross for at det hadde vært en mer dreven samler der før oss, fylte vi den ene posen etter den andre. Faren til kameraten min pantet flaskene i nærbutikken dagen etter. Husker jeg ikke helt feil, ble det litt under 100 kroner på deling. Det var mange penger for to ungfoler.

I dag er det mange som ikke tar seg bryet med å pante tomme flasker. Hvert år går over 270.000 panteflasker og ølbokser rett i søppelkassen eller ut i naturen – til tross for at nedbrytingstiden er 450 år! På Nedre Romerike – med sine 200.000 innbyggere –kastes flasker til en verdi av 3 millioner kroner i restavfallet.

Elever ved Sørumsand videregående skole – hvor det i gjennomsnitt kastes én plastflaske per elev hver dag – har sammen med Romerike Avfallsforedling jobbet med løsninger som kan få folk til å pante mer. De mener at høyere pant kan være veien å gå. Pantebeløpet har ikke endret seg vesentlig siden jeg og kameraten min pantet flasker på 1970-tallet.

Tiden vil vise. I fjor kastet nordmenn panteflasker og ølbokser for 100 millioner kroner. Vi har det for godt, og vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder miljøbevissthet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags