– Det er på tide å gi de anonyme heltene respekten de fortjener

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nicholas Wilkinson og Line Halvorsrud mener flere i helsesektoren må få jobbe heltid.

DEL

MeningerFaste, hele stillinger gir bedre kvalitet på tjenestene, færre sykemeldinger, og gladere ansatte med tryggere liv. Heltid er bedre for ansatte, fellesskapet og brukerne. Derfor må heltid bli en rettighet.Er du kassaarbeider eller helsefagarbeider jobber du oftere deltid enn heltid. Vi trenger alle hele inntekter og jobber for å leve, men halve stillinger er likevel det eneste mange av oss får.

Deltid har blitt et så stort problem at heltid kan virke umulig. På historisk mannsdominerte arbeidsplasser organiserer de arbeidet slik at heltid er det vanlige. På kvinnedominerte arbeidsplasser har deltid blitt normalen. Problemet er blitt så stort at det spiser i stykker tryggheten i arbeidslivet.

Det vil ta tid å rydde opp. Derfor er det viktig at vi starter nå.

Har du jobb halve tiden, får du også bare halve lønnen. De er mange menn, men det store flertallet er kvinner. Nesten hver tredje kvinne i Akershus har kun deltidsjobb.

Christina Beck Jørgensen er hjelpepleier. Hun vil jobbe. Likevel har hun bare 16,9 prosent stilling. Hun har venninner i deltidsjobber som ringer og gråter fordi de ikke vet om de har råd til husleia neste måned.

Ingen overlever på så lite, så håpet er at ekstravakter skal dra livet i land. Christina og de andre underbetalte kvinnene holder Norge i gang. De sikrer bestemor god omsorg på sykehjemmet og at du kan handle mat på butikken. Vi er avhengige av dem. Uten dem stopper Norge.

De går på jobb hver dag og takler utfordrende pasienter og tunge sykdommer på strak arm. Selv med deltidsstillinger står de på hver eneste dag for å holde fellesskapet i gang.

De får ikke betalingen til aksjemeglerne. De får ikke glamouren til skuespillerne. De har ikke heltestatusen til politibetjentene. Likevel gjør de jobben. De er Norges anonyme helter. De fortjener bedre. De fortjener hel lønn og hel, fast stilling. Folk lever hele, ikke halve, liv. Derfor må stillingene være hele, og jobben må være slik at det går an å stå i hel stilling.

Folk i hele stillinger er sjeldnere syke, og de utvikler kompetansen sin og blir bedre i jobben.

Noen undersøkelser viser at vi faktisk kan spare penger på mer heltid fordi bruken av sykevikarer og ekstravakter faller dramatisk. I stedet kan den samme helsearbeideren som uansett ville tatt ekstravakten bli værende på sykehjemmet i sin egen hele stilling.

Kulturen med deltid gir dårligere helsetjenester, mer sykefravær i butikkene og lavere kompetanse. Det er på tide å gi de anonyme heltene respekten de fortjener. Lovfest retten til heltid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags