Stomperud-øl i gjære

ØLHUNDER: Inspirert av Sørums største kjendis lanserer denne kvartetten snart det lokale ølet «91 Ideligen». Fra venstre: Anders Andersen, Knut Gjerstad, Even Gustav Eid og Erik Karlsen Eid, med bryggerilokalet på Nordgarn Norum i bakgrunnen. Alle foto: Jon Wiik

ØLHUNDER: Inspirert av Sørums største kjendis lanserer denne kvartetten snart det lokale ølet «91 Ideligen». Fra venstre: Anders Andersen, Knut Gjerstad, Even Gustav Eid og Erik Karlsen Eid, med bryggerilokalet på Nordgarn Norum i bakgrunnen. Alle foto: Jon Wiik

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SØRUM: Når 91 Stomperud som alltid kommer himatt tell jul, finner han en spennende nyskapning i hjembygda. Et gårdsbryggeri er godt i gang med å lage lokalt øl.

DEL

Det vil bygdas største kjendis garantert bli beæret over. Ølet skal nemlig hete «91 Ideligen».

– Vi produserer for salg, både på flaske og fat, og satser i første omgang på lokalmarkedet. Selvsagt er vi veldig spent på mottakelsen når det nye produktet blir lansert i Meierigaarden Kro på nyåret, sier Erik Karlsen Eid til Indre Akershus Blad.

Realiserer en drøm

Den tidligere fotballprofilen, med mange års bakgrunn som spiller og trener på høyeste nivå i LSK, Strømmen og Vålerenga, gjorde sørumsokning av seg i 2007.

Da kjøpte han gården Søgarn Norum like ved Lørenfallet.

å realiserer han og tre kompiser en drøm på nabogården, Nordgarn Norum.

Gleden over dette grenset til beruselse da lokalavisa besøkte det nye gårdsbryggeriet tidligere i uka.

et putret godt i 400- literskjelen med den første ladningen øl, som kan være starten på noe sterkt når gjærings- og lagringsprosessen er ferdig om noen uker.

– Planen er å brygge 400 liter to ganger i måneden. Vi går litt forsiktig ut. Mest på grunn av begrenset lagringskapasitet, men også fordi vi er amatører og nybegynnere på dette nivået. Så får markedet bestemme hva fortsettelsen fører til, sier Even Gustav Eid, spent men nøktern.

Hobbybrygging i 15 år

Lillestrømlingen er Erik Karlsen Eids fetter. De to er henholdsvis daglig leder og styreleder i det nyetablerte Norumbryggeriet AS.

Medspillere er kompisene Knut Gjerstad og Anders Andersen, opprinnelig nordlendinger men bosatt det meste av sitt liv i Lillestrøm og omegn.

Med Even som initiativtaker og primus motor har kvartetten dyrket sin felles lidenskapelige hobby, med hjemmebrygging til eget bruk, i drøyt 15 år i ølklubben Dunken.

Men nå når de har bestemt seg for å satse seriøst, har forløperen gått – ja, nettopp: På dunken.

Gjenopptar kultur

Den spede starten utviklet seg gradvis til ideer og ambisjoner om noe større.

En rekke studieturer til flere av de rundt 100 registrerte mikrobryggeriene i Norge ga stadig økt mersmak.

– Vi har smakt og lært, og fått masse nyttig informasjon av gode kontakter i hjemmebryggemiljøet, sier Even, og Knut innskyter med et smil:

– Vi må jo ha en fritidssyssel når vi blir eldre.

– Dessuten synes vi det er moro å blåse liv i en gammel gårdskultur, påpeker Erik, nå bygdepatriot på sin hals.

Tre ølsorter

Først planla de å investere i et bryggeri på gården hans.

Så fikk de en gavepakke i fanget.

– Jeg kom i prat med naboen Endre Stakkerud. Han hadde et nyoppusset og moderne melkerom, med god tilførsel av både strøm og vann, som sto tomt fordi han hadde sluttet med melkeproduksjon. Helt perfekt for oss, så vi var ikke seine om å slå til da han tilbød oss å leie det, forteller Karlsen Eid.

Norumbryggeriet satser i første omgang på tre ølsorter.

Først en lys belgisk ale, deretter en såkalt Nordgarn Pilsner og en Søgarn Porter.

Alle med en alkoholprosent på rundt 4,5.

enere følger flere varianter.

Formalitetene i orden

Nå er de fleste formalitetene for oppstarten på plass.

ryggeriet er godkjent av det lokale mattilsynet, og tilvirkningsbevilling foreligger fra Helsedirektoratet.

Erik har gjennomført kunnskapstest i alkoholloven, Even gjør snart det samme – og fredag var folk fra Toll- og avgiftsdirektoratet på besøk for en grundig briefing.

– Vi har også fått mye verdifull hjelp og motivasjon fra ulike kommunale instanser underveis, noe vi setter stor pris på. Derfor håper vi å få endelig grønt lys når formannskapet skal behandle saken før jul, sier Even Eid.

Da kan kara ta en skål. Trøste og bære, som n’August ville ha sagt!

Artikkeltags