Blått lys for videre drift i skogen: – En helt ekstrem situasjon

Frykter permitteringer: Jan Birger Holth i Holth Skogsdrift ber om regn.

Frykter permitteringer: Jan Birger Holth i Holth Skogsdrift ber om regn. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

BJØRKELANGEN: Nedre Romerike brann-og redningsvesen har hevet brannfaren fra rødt varsel til mørkerødt for skogsdriften.

DEL

Mørkerødt varsel er siste steg for et totalforbud mot drift, noe som i så tilfelle vil føre til permitteringer av hundrevis av skogsarbeidere på Sør- og Østlandet.

– Dette er en helt ekstrem situasjon som jeg aldri har opplevd maken til, sier Jan Birger Holth i Holth Skogsdrift AS på Rømskog.

Så langt har han unngått å måtte gå til permitteringer, men han kaller store deler av sommerens driftssesong som ekstremt krevende.

– For tiden driver vi med ferieavvikling, noe som gjør at driften går på sparebluss uten at vi behøver å permittere. Denne uka har vi kun et lag i drift. Dette holder til i noen dype ravinedaler i Trøgstad hvor grunnen består av dype leirmasser, men vi må ta våre forholdsregler her også.

Nå krysser Holth fingrene for at den varslede nedbøren i helga blir en realitet, men innser at den nedbørmengden som er skissert blir mer som førstehjelp å regne og at det må adskillig mer til for å eliminere skogbrannfaren helt.

Hevingen av brannfarenivået fra rødt til mørkerødt for skogbruksnæringen innebærer følgende:

  • Drift kan bare foregå i områder som beviselig har lavere brannfare enn indeksen tilsier
  • Brannsikkerheten bør økes ved å medbringe vannvogn/spredevogn eller pumpe til bruk i lokal vannkilde. Slangekapasiteten bør tilpasses driftsområdets størrelse
  • Alle forholdsregler for rødt varsel må følges!

–  Vi har allerede tatt høyde for disse kravene gjennom å ha med oss vann og manuelt slukkeutstyr. Samtidig har vi valgt ut områder å hugge i med god tilgjengelighet, veinært og vannkilde relativt nært. I tillegg har vi hatt på plass brannvakt en periode etter avsluttet arbeidsdag, forteller Jan Birger Holth.

Han har ingen problemer med å forstå at det kan bli full stopp for all skogsdrift om ikke nedbøren nå kommer, selv om dette raskt vil gi store ringvirkninger i hele skogbrukets næringskjede.

– Oppdragene står i kø. Ordrebøkene er fulle i lang tid framover, men vi kan bare gjøre som så mange andre som er i samme situasjon; Vente på regn.

Artikkeltags