– Husken blir ikke noe bedre med åra, da er det fint å bli satt pris på på denne måten

TAKKNEMLIGE VINNERE: Ekteparet Odd og Solveig Bråthen er glade for at Linda Stuvland og André Holtet fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen monterte komfyrvakt i hjemmet deres på Skulerud. FOTO: ROGER ØDEGÅRD

TAKKNEMLIGE VINNERE: Ekteparet Odd og Solveig Bråthen er glade for at Linda Stuvland og André Holtet fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen monterte komfyrvakt i hjemmet deres på Skulerud. FOTO: ROGER ØDEGÅRD

Artikkelen er over 1 år gammel

SKULERUD: Ordene tilhører Odd Bråthen, og blir ytret etter at han og kona Solveig fikk installert en såkalt komfyrvakt.

DEL

Det var datteren Bente som meldte det eldre ekteparet i forbindelse med Nedre Romerike brann- og redningsvesens kampanje, der det skulle gis bort tre komfyrvakter.

– Jeg meldte behovet på vegne av mamma og pappa fordi jeg er glad i dem! Dessuten kjenner jeg meg selv, jeg kan være litt glemsk, og det har hendt at jeg har glemt å slå av komfyren selv, og konsekvensene kan jo bli fatale, forklarer datteren.

Det er ikke uten grunn at Nedre Romerike brann- og redningsvesen har gjennomført komfyrvakt-kampanjen.

Statistikken for Nedre Romerike i 2017 viser at ti branner i hver bygning startet på kjøkkenet og det er ikke registrert at noen av disse hadde komfyrvakt.

LES OGSÅ: Han er ny politisjef i Kongsvinger: – Jeg ønsker å framstå som rettferdig, men også være hard i klypa om det trengs

I seks av de ti hendelsene var det noen til stede da det begynte å brenne.

Antall utrykninger til brannhindrende tiltak der komfyr var involvert var 59 i 2017, heller ingen av disse hadde komfyrvakt.

Brannvesenet reddet tre personer på disse utrykningene.

I 37 av de 59 nevnte hendelsene var det noen til stede da det begynte å brenne.

Odd Bråthen setter pris på at datteren meldte ham og kona.

– Husken blir ikke noe bedre med åra, da er det fint å bli satt pris på på denne måten.

Solveig Bråthen forteller at ekteparet tilbringer store deler av sommeren på hytta ved Skulerudsjøen.

LES OGSÅ: Tar et knallhardt oppgjør: – Problemet her er fravær av politisk debatt, at ordfører sporer av og at man blir klubba fordi man kritiserer forslag fra et annet politisk parti

– Vi skal kjøpe en egen komfyrvakt til hytta. Selv om det ikke har hendt ennå, er det fort gjort å glemme seg bort, mener Skulerud-kvinnen.

Informasjonsrådgiver Linda Stuvland i Nedre Romerike brann –og redningsvesen mener at komfyrvakt er det nest viktigste brannsikringstiltaket et hjem bør ha.

– Brannvarsler er selvfølgelig det viktigste, men komfyrvakt redder liv. Det er det ingen tvil om. Det er også viktig å understreke at det ikke kun er eldre som kan ha behov for en komfyrvakt. Det kan like gjerne være unge studenter som steiker pizza på natta, men det er en kjennsgjerning at jo eldre du blir, desto mer glemsk blir du, slår Stuvland fast.

I alle nye hus og leiligheter som har blitt satt opp siden 2010, sier normen at det automatisk skal installeres komfyrvakt.

Tilsynsingeniør André Holtet var med og installerte komfyrvakten hos Bråthens, og kan fortelle at den sørger for å kutte strømtilførselen til komfyren når den når en viss temperatur.

Få nyhetene rett på din mobil!

Last ned appen indre.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For iPhone

For Android


Artikkeltags