Gå til sidens hovedinnhold

Du kan bo i en skjult brannfelle

Artikkelen er over 2 år gammel

To av ti boligeiere sier at de aldri har hatt noen gjennomgang av det elektriske anlegget i boligen sin.

Det viser en undersøkelse Kantar TNS har utført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If. Undersøkelsen er gjort i anledning Brannvernuka, som pågår i disse dager.

Halvparten av boligbrannene i Norge har en elektrisk årsak eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr, viser brannstatistikken til DSB.

– Faresignaler som tyder på at noe kan være feil med det elektriske anlegget i boligen kan være misfarging av stikkontakter, blafring i lyspærer eller sikringer som går støtt og stadig, sier Anders Rørvik Ellingbø. Han er branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If.

LES OGSÅ: 18-åring presset av veien: – Jeg ble sjokkert og irritert!

– Alle boligeiere bør med jevne mellomrom sørge for at boligen får en full sjekk av det elektriske anlegget av en autorisert elektriker, sier Ellingbø.

– Feilmontering, dårlig elmateriell, slitasje, overbelastning og skader som følge av overspenninger etter tordenvær er eksempler på kilder til brannfarlige feil. Dette er farer som kan være vanskelig å oppdage for folk flest, men som kyndige elektrikere og Det lokale el-tilsyn finner mye av, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Det lokale eltilsyn (DLE) er en del av det offentlige tilsynsapparatet for elsikkerhet, og faglig underlagt DSB. Tilsynet foretar stikkprøvekontroller av elektriske anlegg og utstyr i boliger og andre bygninger.

– DLEs periodiske kontroller fritar deg imidlertid ikke fra det generelle ansvaret for å holde eget anlegg og utstyr i sikker stand til enhver tid. Ved mistanke om feil, vil vi anbefale eier å kontakte en registrert elvirksomhet for kontroll. Det gjelder også om bruksmønsteret har endret seg mye siden forrige kontroll, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

LES OGSÅ: –⁠ Klart man begynner å lure litt når de tropper opp hos oss uanmeldt med fire politibiler

Anders Rørvik Ellingbø understreker at det offentlige tilsynsarbeidet er pålagt fordi det er viktig med en regelmessig helsekontroll av det elektriske anlegget til folks boliger.

– Men fordi det kan gå lang tid før boligen din blir besøkt, bør folk selv i tillegg ta initiativ til elsjekk med en elektriker. Siden feil ved det elektriske anlegget eller det som er koblet til det er den vanligste brannårsaken her i landet, gjøres det for egen sikkerhet, påpeker han. (ANB)

Kommentarer til denne saken