Gå til sidens hovedinnhold

Slipp katta inn i varmen

Artikkelen er over 8 år gammel

Er du både hus- og katteeeier? Da må du sørge for at katta slipper å være ute i vinterkulda mens du er på jobb.

(Siste)

Katter kan også få forfrysninger, og nå som kulda har taket på Norge, må katteeiere tenke litt ekstra på sine firbeinte familiemedlemmer.

Katter som er vant til å være utendørs under årets varme måneder, vil ofte gå ut selv om det er snø og kaldt, men de kan ikke være ute hele dager av gangen.

– Katter som ikke får mulighet til å komme inn og varme seg med jevne mellomrom kan forfryse ører, haletipp, poter og tær, forteller Lotta Möller, veterinær hos Agria Dyreforsikring.

– Veterinærer og dyrepleiere ser ofte denne type skader hos tidligere hjemløse katter.

Det er ingen fare å slippe ut katta når det er minusgrader og snølag, men da må det å være til tider der du kan slippe inn katta når den trenger det.

Å la katten være ute fra du drar på jobb tidlig om morgen til du kommer hjem sent er ikke bra.

– Man kan med fordel lage en beskyttet plass der katta kan legge seg ned på et teppe hvis den må vente ute til matmor og matfar kommer hjem og åpner døren inn til varmen, sier Möller.

Alle som har en utekatt, bør dessuten skaffe seg et godt reflekshalsbånd slik at katten synes i mørket i områder ved trafikkerte veier.

– Bruk en modell med klips eller strikk. Da kan katta lett komme seg løs om halsbåndet setter seg fast i eksempelvis en gren eller liknende, er veterinærens råd.

Du bør ID-merke din katt, men husk også å skrive ditt navn og telefonnummer på halsbåndet. Et merke på øret kan være vanskelig å se, og en chip krever en chip-leser, noe som ikke er standard i husholdninger flest i Norge.

– Et nedskrevet telefonnummer kan alle finne, og det kan redde livet til en katt som har kommet seg langt vekk fra hjemmet sitt en kald vinterdag, sier Lotta.

Om man mistenker at katta er forfrossen skal man ikke gni og klappe den for det viktigste er at den får varme seg i romtemperatur, mulig under et teppe.

Ta kontakt med veterinær om kattas allmenntilstand virker påvirket. (ANB)