Gå til sidens hovedinnhold

Slik fordeler vi hagearbeidet

Artikkelen er over 6 år gammel

Sjekk hvilke oppgaver som tilhører mor og far.

(Siste)

82 prosent av menn i parforhold sier at det er dem som oftest tar seg av plenklippingen. Det er også langt vanligere for menn enn kvinner å beskjære trær og klippe hekk. Flest kvinner tar seg av vanning og luking av bed.

Kjønnsskille

I 77 prosent av parforhold er det kvinnen som vanligvis tar seg av planting av blomster, ifølge en undersøkelse som YouGov har gjort for Biltema.

– Det er også helt klart et kjønnsskille når folk gjør innkjøp til hagestell. Menn tar seg av de harde innkjøpene, kvinner av de myke, sier markedsansvarlig Geir Tore Øvrebø.

Undersøkelsen avslører også en viss forskjell i oppfatning av hvem som oftest tar seg av de forskjellige oppgavene. I flere kategorier er det over 100 prosent som «vanligvis» tar seg av gjøremålet. Uenigheten er størst om hvem som vanligvis vanner blomster, busker og trær.

Kjønnsforskjellene er likevel tydelige.

– Det er nok typisk at menn tar regien på gjøremål som durer og som krever store redskaper. Mange kvinner har nok et bedre lag med blomster, fingrene er litt grønnere, sansen for fargedetaljer litt større, sier Øvrebø.

En sanker

Arild Sandgren er hagebokforfatter og redaktør av månedsbladet Hagen for Alle. Han kjenner seg igjen.

– Mitt inntrykk er at menn tar seg av grovarbeidet i hagen, som å klippe gress, sette opp gjerder og sage ned trær, mens kvinnene planter og luker ugress, sier Sandgren.

Når det gjelder kjøkkenhagen, er interessen imidlertid stor hos menn også, ifølge hagebokforfatteren.

– Kanskje det oppfattes som mer mandig å dyrke grønnsaker enn blomster, fordi det kan ligne litt på jakttradisjoner? Å trekke en samling gulrøtter eller poteter opp av jorda, er litt som å skyte et rådyr eller en hare. Du sørger for mat til familien, sier Sandgren.

Økt miljøbevissthet og interesse for økologisk og vegetarisk kost gjør at interessen for å dyrke selv øker, ifølge Sandgren. Flere vil vite hva de putter i munnen.

Oppstart

Selv om våren kommer litt i rykk og napp i år, er hagesesongen allerede godt i gang. Kvelder og helger brukes til raking av kvist og gammelt løv, bråtebrann, beskjæring og gjødsling av plen. 

– Oppstarten av hagesesongen er veldig styrt av vær og klima. Vi starter tidligere i sør enn i nord. April og mai er den store oppryddingsmåneden i hagen, mange vil komme i mål til konfirmasjoner og nasjonaldag, sier Geir Tore Øvrebø. (ANB)

Kommentarer til denne saken