(Siste)

I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter i Norge enn i Sverige og Danmark. Hele 440 000 hytter og fritidseiendommer er registrert her til lands.

– Det finnes ingen fullstendig oversikt over hvor mange private hytter som leies ut, men jeg vil anslå at 5.000-7.000 nordmenn leier ut hytta i løpet av året. I forhold til hvor mange hytter nordmenn eier, er antallet som leier ut svært lavt, og lavere enn i Sverige og Danmark, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn.no.

Leier aldri ut

I en undersøkelse fra Prognosesenteret sier 91 prosent av norske hytteeiere at de aldri har leid ut hytta og aldri kommer til å gjøre det.

– Resten leier ut fra tid til annen, men hele åtte av disse ni prosentene benytter ikke et profesjonelt byrå, men leier ut selv. Det tyder på at de fleste som leier ut, leier ut til venner og bekjente, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Han mener nordmenn ikke ser på hytta som et investeringsobjekt de ønsker å tjene penger på, men som et samlingssted for familie og venner.

– De som kjøper seg hytte, har som regel god nok råd til å holde den i stand uten å tjene penger på utleie, sier Øye.

Lunken interesse

Redaktøren av Hytteliv, Mette Stene-Johansen, deler oppfatningen om at nordmenn vil ha hytta for seg selv.

– Vi skriver sjelden om utleie i Hytteliv. Grunnen er at interessen for utleie er ganske lunken blant hyttefolket, sier Stene-Johansen.

Hun mener det er tre hovedgrunner til at nordmenn kvier seg for å leie ut hytta.

Mye styr?

– Nordmenn har ofte et sterkt forhold til hyttene sine, ofte sterkere enn til boligen. Det sitter langt inne å dele hytteperlene med andre. Mange er også aktive hyttebrukere. De tilbringer så mye tid som mulig på fritidseiendommen. Og så synes de det er mye styr å leie ut. Har de økonomi til å la være, så gjør de det ikke, sier Stene-Johansen.

Europas ledende formidler av ferieboliger, Novasol, har 1600 hytter til leie i Norge.

– I Danmark bruker man ofte et profesjonelt byrå, men i Norge har vi ikke fått øynene opp for denne muligheten ennå. Det er uansett gode penger på å leie ut hytta et par uker i året, forteller leder Torbjørn Fredman i Skandinavia.

Mange vil leie

– Mange vil leie hytte her i landet. Det er økende etterspørsel fra både utlendinger og nordmenn. For å dekke de mange henvendelsene, er det behov for et større utvalg hytter å tilby, påpeker Fredman.

I Sverige er det registrert 640.000 hytter, og 20.000 leies ut hvert år. I Danmark finnes det om lag 240.000 hytter, og 63.000 hytter leies ut, hvorav 40.000 gjennom et profesjonelt byrå. (ANB)